Αϊτή

Η πρώτη χώρα της αμερικανικής ηπείρου που ο αφρο-αμερικανικός πληθυσμός της αποτίναξε το ζυγό της δουλείας το 1794, ενώ το 1804 κατακτούσε και την κρατική της ανεξαρτησία.

Η πρώτη χώρα του κόσμου που, κάνοντάς πράξη την διεθνιστική αλληλεγύη ανάμεσα στους επαναστατημένους λαούς, αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση προσφέροντάς της οικονομική βοήθεια κι ένα μικρό εθελοντικό στρατιωτικό σώμα:

«…υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Μόλις τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ να εκποιηθούν, για να αγορασθούν όπλα για τον ελληνικό αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.»

Σήμερα μέσα σε ανείπωτη φτώχια και δυστυχία, κάτω από το ζυγό μιας πραξικοπηματικής κυβέρνησης και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που την στηρίζει, με τις διαμαρτυρίες του λαού της να πνίγονται στο αίμα, στο όνομα της ελευθερίας του φυσικά, για χάρη της ελευθερίας των εκμεταλλευτών του βέβαια, κάτω από την σιωπή των μμε που διαφημίζουν τις χρωματιστές «επαναστάσεις», τις «επαναστάσεις» των «λουλουδιών» και των «ανοίξεων», με τον λαό της εγκατελειμμένο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια στα ερείπια του σεισμού και στην επιδημία της χολέρας που τον ακολούθησε, ληστεύομενο από τη «φιλανθρωπία» των ΜΚΟ και τα πλάνα κερδοφορίας των»επενδυτών» που «ανοικοδομούν» τη χώρα…

Από τον σημερινό ριζοσπάστη αντιγράφω:

ΑΪΤΗ
Εφιαλτική η πραγματικότητα για το λαό
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.–

Τουλάχιστον 400.00 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές, στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς που στήθηκαν μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους συνεχώς επιδεινώνονται εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και βασικών ειδών βιοτικής ανάγκης. Ο αργός θάνατος που έχει καταδικαστεί σχεδόν μισό εκατομμύριο ψυχών περιγράφεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που διέταξε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, έκθεση που την κατέθεσε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μια έκθεση που με «αριθμούς» αντικατοπτρίζει την εφιαλτική πραγματικότητα του λαού της Αϊτής, μια πραγματικότητα που διαιωνίζεται στο βωμό της εκμετάλλευσης και της επίτευξης των στόχων του διεθνούς κεφαλαίου.

Ο λαός της Αϊτής εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και είναι εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές και μεταδοτικές ή μολυσματικές ασθένειες και τη χολέρα. Επιδημία που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2010 ενώ οι νεκροί επισήμως έχουν φτάσει τους 7.440 και τα κρούσματα τις 581.000. Η έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή νέα έξαρση της επιδημίας, αποφεύγει συστηματικά όπως και ο ίδιος ο Μπαν Γκι Μουν να αποδώσει τις ευθύνες για την επιδημία της χολέρας – ούτε καν μια αναφορά ότι η χολέρα εισήχθη από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ-MINUSTAH, όπως πλείστες επιστημονικές έρευνες και εκθέσεις έχουν διατυπώσει. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, μόλις το 30% των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ερειπίων του σεισμού έχουν συλλεχθεί ενώ από τα θεωρητικά 5,78 δισεκατομμύρια δολάρια που αφειδώς προσφέρθηκαν από τη «διεθνή κοινότητα» κατά τη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, έχουν δοθεί μόλις τα 2,57 δισ. Εξ όσων έχουν δοθεί, μόλις το 10% πήγε προς την κυβέρνηση της Αϊτής για την ανοικοδόμηση των υποδομών, των σχολείων και των νοσοκομείων, των δημοσίων κτιρίων και την ανακούφιση των πληγέντων.

Εννοείται ότι η βοήθεια έχει πάει σε «επενδύσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «βοήθειας», είναι πρόγραμμα που ακολουθεί ο Γουίλσον Τζοντί, δήμαρχος του Ντελμάς, κοινότητας στα περίχωρα του Πορτ ω Πρενς, όχι τυχαία, ένας εκ των δύο δημάρχων που δεν έχει ανακληθεί από τον πρόεδρο Μισέλ Μαρτελί. Ο Ζοντί, σύμφωνα με την Huffington Post, είναι έτοιμος να εκδιώξει τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό αφού οι 128 οικογένειες αρνήθηκαν να λάβουν όλες μαζί το ποσό των 5.000 δολαρίων για να φύγουν. Η εκδίωξη γίνεται καθώς υπάρχουν σχέδια για την οικοδόμηση εργοστασίου.

*

Για το ιδιο θέμα:

1, 2, 3, 4, 5, 6Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s