Νέος άνεμος φυσάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ανεμος»… κοπανιστός (1)

Η κυβέρνηση του κ. Ολάντ ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας ύψους 20 δισ. ευρώ, με αυξήσεις στον ΦΠΑ και ψαλίδισμα σωρείας κοινωνικών δαπανών που πλήττουν ευθέως τα λαϊκά στρώματα της Γαλλίας.

Η εξήγηση του… σοσιαλιστή προέδρου είναι ότι έτσι θα επιτευχθούν οι αναγκαίες φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες, ώστε να βελτιωθεί η «ανταγωνιστικότητα» της Γαλλίας.

Εν ολίγοις, η «ανταγωνιστικότητα» της Γαλλίας (όπως και της Ελλάδας) περνάει μέσα από αύξηση φόρων στο λαό και την αντίστοιχη μείωση φόρων στα μονοπώλια.

Κατόπιν αυτών, είναι περισσότερο από προφανές ότι με την άνοδο του κ. Ολάντ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας ένας «νέος άνεμος φυσάει στην ΕΕ»…

«Ανεμος»… κοπανιστός (2)

Η Ολλανδία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με το δημόσιο χρέος της που αν και διαρκώς αυξανόμενο εντούτοις κινείται ακόμα περίπου στο 70% του ΑΕΠ της.

Αντιμετωπίζει όμως τεράστιο πρόβλημα με το ιδιωτικό της χρέος

(σ.σ.: η καπιταλιστική κρίση έχει πολλούς τρόπους για να εκδηλωθεί)

το οποίο έχει εκτιναχτεί στο 300% μιας και εκεί απ’ ό,τι φαίνεται οι «τεμπέληδες» Ολλανδοί (κατά το πρότυπο των «τεμπέληδων» Ελλήνων) δανείζονταν αφειδώς…

Τι κάνει λοιπόν η νέα κυβέρνηση «σωτηρίας» της Ολλανδίας, την οποία απαρτίζουν το κόμμα των Φιλελευθέρων και το κόμμα των Εργατικών; Το πολύ απλό – και μάλιστα χωρίς Μνημόνια:

Επιβάλλουν νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας ύψους 16 δισ. ευρώ, τα οποία σημειωτέον αποτέλεσαν την αιτία να καταρρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές και να αναδειχτεί η νέα κυβέρνηση. Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν εκείνοι που προεκλογικά «διαφωνούσαν» με τα μέτρα, αλλά τώρα τα επιβάλλουν…

«Ανεμος»… κοπανιστός (3)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που δόθηκαν τέλη Οκτώβρη στη δημοσιότητα, πάνω από 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ κυριολεκτικά λιμοκτονούν, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το φαγητό της ημέρας και πάνω από 116 εκατομμύρια επιβιώνουν στα όρια της φτώχειας.

Επίσης, ο αριθμός των αστέγων είναι πλέον απροσδιόριστος στην ΕΕ και ξεπερνά κατά πολύ τα 4,1 εκατομμύρια που είχε εκτιμηθεί ο αριθμός τους το 2010.

Οσον αφορά τα παιδιά, ο αριθμός τους εντός της ΕΕ, που ζουν στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

Τι κάνει για όλα αυτά η ΕΕ;

Σύμφωνα με εισήγηση του Μπαρόζο, η Κομισιόν προχωρά στη σύσταση Ταμείου για τη «βοήθεια», λέει, των απόρων, των φτωχών και των αστέγων της ΕΕ. Το «Ταμείο Βοήθειας» θα χρηματοδοτηθεί για την περίοδο 2014 – 2020, με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Τουτέστιν, τα χρήματα που αναλογούν μέσα στα 7 αυτά χρόνια για καθέναν από τα 116 εκατομμύρια (τουλάχιστον) των απόρων της ΕΕ, ώστε να «βοηθηθούν», για να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη, ανέρχονται ημερησίως κατ’ άτομο στα… 0,008 λεπτά του ευρώ!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

(από το σημερινό ριζοσπάστη)

*

ΙΣΠΑΝΙΑ
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Υπολογίζεται πως περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους από το 2008 και σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλοι 200.000 αναμένεται να τους ακολουθήσουν καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά – εξαναγκάζονται να μένουν στους δρόμους έχοντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο χρέος για όλη τους τη ζωή. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και η ανεργία ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 ετών ξεπερνάει το 53%. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη μερική απασχόληση και την εργασία έστω και μίας μέρας, που με βάση την αστική στατιστική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν υπολογίζεται ως ανεργία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατασκηνώσει μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας «Bankia» στη Μαδρίτη, όπου διαδηλωτές κάθονται, κοιμούνται ή συλλέγουν υπογραφές για την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις υποθήκες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταφεύγουν στην αυτοκτονία προτού τους κατασχέσουν το σπίτι, μπροστά στην προοπτική να μείνουν άστεγοι. Πρόσφατα, 46 δικαστές ζήτησαν να γίνουν αλλαγές ώστε να «γίνει πιο ανθρώπινη» η ισπανική νομοθεσία που διέπει τις υποθήκες, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 1909.

Ταυτόχρονα από λαϊκές οργανώσεις με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, πραγματοποιούνται καθημερινά κινητοποιήσεις κατά των εξώσεων και αποτρέπεται η αστυνομία στην εκδίωξη οικογενειών.

(από το σημερινό ριζοσπάστη)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις σχεδιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.–

Στην κερδοφορία επέστρεψε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, η «Commerzbank», καθώς κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 78 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, όπως ανακοίνωσε χτες η εταιρεία που τόνισε ότι «η επιστροφή στην κερδοφορία» δεν είναι αρκετά ικανοποιητική γι’ αυτό προχωρά άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσής της με στόχο μέχρι το 2016 να έχει καθαρά κέρδη της τάξης τουλάχιστον των 500 εκατομμυρίων.

Τι σημαίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Χιλιάδες απολύσεις. Τις απολύσεις αποκάλυψε με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και κατά τη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας ούτε διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Commerzbank» εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τη μείωση 6.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός προγράμματος μείωσης του κόστους λειτουργίας της και με το χρονικό ορίζοντα των περικοπών αυτών να φθάνει έως το 2016.

(από το σημερινο ριζοσπάστη)

ΙΤΑΛΙΑ
Επιπτώσεις της λιτότητας σε Υγεία και Παιδεία

ΡΩΜΗ.-

Αμεσα και αρνητικά αποτελέσματα θα έχει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Χτες, ο πρόεδρος των ιταλικών περιφερειών Αντόνιο Σαΐτα ανακοίνωσε πως εξαιτίας των περικοπών των δημόσιων δαπανών στις περιφέρειες, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα σχολεία θα αναγκαστούν να κλείσουν επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν για τη θέρμανση των 5.179 σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι υποστήριξε πως είναι έτοιμος να δεχθεί τους περιφερειάρχες της χώρας για την ανεύρεση λύσης και να αποτραπούν «δραστικές αποφάσεις»…

Στο μεταξύ, και ο τομέας της Υγείας πλήττεται από τις περικοπές. Οπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση «RAI», μέχρι το τέλος του χρόνου κινδυνεύουν να χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας γιατρών με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εκ των οποίων σχεδόν 4.000 στην περιφέρεια της Ρώμης. Παρόμοια κατάσταση εμφανίζεται και στις περιφέρειες της Νάπολης και της Σικελίας. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έχει επίσης εγκρίνει μεγάλες περικοπές στις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, όπου η αναλογία θα μειωθεί από 4,7 σε 3,7 ανά 1.000 κατοίκους, δηλαδή συνολικά κατά 20.000 κλίνες.

Τέλος, την… πρόβλεψη πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια το 2013 έκανε ο Λουίτζι Αντζελέτι, γραμματέας του συνδικάτου «Uil», παρά το γεγονός, όπως είπε, πως η ΕΕ τοποθετεί χρονικά τον αριθμό αυτό στο 2014. Ο Αντζελέτι, συνεχίζοντας τη συμβιβασμένη στάση της ηγεσίας του συνδικάτου, αρκέστηκε να υποστηρίξει πως «οι περικοπές θα έπρεπε να ήταν «χειρουργικές» και περιορισμένες, για να μπορέσει να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Τώρα, το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί. Από τη στιγμή που δεν παράγουμε πλούτο, είναι σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται».

(από το σημερινό ριζοσπάστη)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας στην έδρα της «Ford»

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Συγκρούσεις και επεισόδια σημειώθηκαν προχτές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποίησαν χτες οι Βέλγοι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Ford» στην πόλη Γκενκ, έξω από την έδρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη στην Κολωνία, στη Γερμανία.

Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγριωθεί από την απόφαση της «Ford» να κλείσει τη μονάδα της εταιρείας στην πόλη Γκενκ μέχρι το τέλος του 2014 στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Σχέδιο που επίσης περιλαμβάνει την κατάργηση της παραγωγικής μονάδας στο Γκενκ προβλέπει επίσης λουκέτο σε άλλες δύο μονάδες της εταιρείας, στο βρετανικό έδαφος. Το σχέδιο αυτό σημαίνει πως 6.200 εργάτες αυτοκινητοβιομηχανίας σε Βέλγιο και Βρετανία, θα πεταχτούν στο δρόμο.

Οι συγκρούσεις με τη γερμανική αστυνομία ξεκίνησαν όταν έγινε επιχείρηση απώθησης των εργαζομένων που είχαν καταλάβει το δρόμο και είχαν διακόψει την κυκλοφορία, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, ενώ τελικός στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν η διάλυση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων έξι Βέλγοι εργάτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη για τις χιλιάδες απολύσεις στη «Ford»

Σε γραπτή Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης καταγγέλλει τις χιλιάδες απολύσεις στο εργοστάσιο της «Ford» στο Βέλγιο:

«Στις 24 Οκτωβρίου 2012 η πολυεθνική εταιρεία FORD ανακοινώσε την αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων της στο Βέλγιο και τη Βρετανία. Μόνο στη βελγική πόλη Γκενκ, της επαρχίας του Λιμβούργου, 4.300 εργάτες πετιούνται στην ανεργία, ενώ υπολογίζεται ότι θα χαθούν και άλλες 6.200 θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες που δραστηριοποιούνταν σε εργολαβικές εργασίες του εργοστασίου της FORD. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία FORD δημοσίευσε λειτουργικά κέρδη 8,8 δισ. δολ. μόνο για το 2011, με αύξηση καθαρών εσόδων 1 δισ. δολάρια από το 2010. Το 2010 η επιχείρηση είχε λάβει ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ από τη βελγική κυβέρνηση, έπειτα από το κλείσιμο και άλλου εργοστασίου της στην πόλη της Αμβέρσας, προκειμένου να διατηρήσει το εργοστάσιό της στην Γκενκ.

Στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, που συνιστούν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, η εταιρεία FORD μεταφέρει τη βελγική γραμμή παραγωγής της στη Γερμανία και την Ισπανία, με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, ώστε το πολυεθνικό μονοπώλιο να εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την επίθεση των μονοπωλίων – ΕΕ – αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ενάντια στην εργατική τάξη, για να της φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, διασώζοντας έτσι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τι έχει να πει η Επιτροπή στις στρατιές των ανέργων που μεγαλώνουν καθημερινά, για τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που μειώνει με όλα τα μέσα την τιμή της εργατικής δύναμης, που την καταδικάζει στο περιθώριο της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης για να διατηρήσει τα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων;».

(από το σημερινό ριζοσπάστη 1 2)

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s