Από το ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ – συνέντευξη Παπαρήγα στον «Επενδυτή»

Στο νέο ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ που ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του δημοσιεύονται αποσπάσματα από συνέντευξη που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα στην εφημερίδα «Επενδυτής».

Ενδιαφέρουσες περιεκτικές και σαφείς απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις, για τις πολιτικές εναλλακτικές λύσεις και εφεδρείες που διαθέτει κι επιδιώκει να αξιοποιήσει το σύστημα, για τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε «ΠΑΣΟΚ του 2009», για την «ΧΑ» ως εργαλείου του καπιταλισμού για τον εκφοβισμό και την καταστολή του  ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, για το «τερατώδες ψέμμα ότι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ είναι σωτηρία για το λαό», για τον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τις εκλογές τις «πρώην και τις επόμενες».

Η ανάρτηση της συνέντευξης στο πόρταλ συνοδεύεται από συνημμένο αρχείο με ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης, όπου το ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο καθώς, εκτός από την απάντηση σχετικά με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις για το μέλλον της ευρωζώνης, το καλύτερο τολμώ να πω κομμάτι της έχει μείνει εκτός της παρουσίασης.

Το καλύτερο με την έννοια της ανταπόκρισης στις προσδοκίες των εργαζόμενων στρωμάτων, του λαού και της νεολαίας, για μια ουσιαστική πρόταση πάλης εδώ και τώρα- πρόταση διεξόδου από τα δεσμά της οικονομικής και γενικής κοινωνικής καθήλωσης που τους έχουν επιβληθεί από την εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Φυσικά μια τέτοια προταση έχει ως προαπαιτούμενο την οικονομική-πολιτική ανάλυση της πραγματικότητας, την κριτική των εναλλακτικών «λύσεων» που μεθοδεύονται για τον εγκλωβισμό του λαϊκού ριζοσπαστισμού εντός των τειχών του συστήματος, αλλά εφόσον πρόκειται για την ανάγκη της λαϊκής αντεπίθεσης, για την ανάγκη ανύψωσης του λαϊκού φρονήματος, την ανάγκη της συνειδησιακής ρήξης με την επικυριαρχία της μοιρολατρίας και της ματαιότητας, το πρόταγμα δεν βρίσκεται στην ανάλυση και στην κριτική, αλλά στην προβολή της διεξοδου και την ανάπτυξη της πάλης γι’ αυτήν:

«Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις εκείνες που έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την πραγματοποίηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ και αυτές είναι η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των γυναικών, οι φτωχοί, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες. Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις εκτός από συμφέρον έχουν και τη δύναμη, διαμορφώνοντας μια πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία με τη δική τους εξουσία, να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες ριζικές ανατροπές στην οικονομία, σπάζοντας τα δεσμά της χώρας με την ΕΕ.

        Η κοινωνικοποίηση σήμερα όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και υποδομών, του ορυκτού και φυσικού πλούτου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πανεθνικός – κεντρικός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Να εξασφαλιστεί η σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα και δωρεάν παροχές στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια. Να λυθεί το ζήτημα της διατροφής του λαού, με ασφαλή τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Να διεκδικήσει και να επιβάλει διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, να προστατεύσει την χώρα από ιμπεριαλιστικές επιβουλές και πολέμους.

        Το ότι σήμερα δεν υπάρχουν κόμματα που να συμφωνούν με αυτή τη διέξοδο, δεν είναι λόγος για να την αποσύρουμε. Αλλά λόγος πιο αποφασιστικά, πιο αποδεικτικά και πειστικά, να την προβάλουμε σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα με τη σκληρή μάχη που δίνουμε για να οργανωθεί τώρα η λαϊκή πάλη και δράση για τα καυτά καθημερινά προβλήματα της προστασίας των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας που δεινοπαθεί. Μόνο αν ξέρει ο λαός το πού βρίσκεται η λύση προς όφελός του μπορεί να διεκδικήσει αποφασιστικά το δίκιο του. Να ανασυνταχθεί το κίνημα και να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη του σήμερα».

 Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s