1η Μάη: Νέες αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας

147171

Με πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει εξορμήσεις και συσκέψεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, αλλά και κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους, βαδίζουν προς την απεργία της 1ης Μάη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις. Οργανώνουν τη δράση τους ώστε η απεργία να αποτελέσει σταθμό στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να υπονομεύσουν την Πρωτομαγιά, μέρα της εργατικής τάξης και σύμβολο των αγώνων της, να την εκφυλίσουν μετατρέποντάς τη σε αργία και μεταφερόμενη γιορτή.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10.30 π.μ., στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Άγ. Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αποφάσεις Εργατικών Κέντρων

Απόφαση για απεργία έλαβε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων θα γίνει την Τετάρτη 1η Μάη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Την προκήρυξη απεργίας την 1η Μάη αποφάσισε ομόφωνα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου. Καλεί τα σωματεία και τα μέλη αυτών να κάνουν δικιά τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. Επίσης καλεί τους Εμποροεπαγγελματικούς Συλλόγους Λαυρίου και Κερατέας να πάρουν απόφαση για τη συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας με απόφασή του κήρυξε 24ωρη απεργία Τετάρτη 1η Μάη με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει στην πλατεία στις 10.30 π.μ. Καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους με αποφάσεις τους να υπερασπιστούν το χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι η 1η Μάη δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή, είναι απεργία.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Την κήρυξη απεργίας την 1η Μάη αποφάσισε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας, ορίζοντας απεργιακή συγκέντρωση στον Αϊ Μηνά στις 10.00 π.μ.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία για την Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μάη, και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στον πεζόδρομο Γρηγ. Λαμπράκη και 23ης Φεβρουαρίου στην Ηγουμενίτσα απευθύνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Θεσπρωτίας.

Απόφαση για απεργία έλαβε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, καλώντας τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους να συμπαρασταθούν και να υπερασπιστούν μαζί με τους εργαζόμενους τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και την εξουσία του κεφαλαίου.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο τονίζει ότι«καθήκον απέναντι στην εργατική τάξη κάθε εργάτη, εργάτριας, αυτοαπασχολούμενου επαγγελματοβιοτέχνη και αγρότη είναι μαζικά και μαχητικά να δώσει το «παρών» στην απεργία και στην πρωτομαγιάτικη, απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, μετά από πρόταση της «Ταξικής Ενότητας», παράταξης που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, αποφάσισε απεργία.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης, αγωνιστικής κινητοποίησης αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας μιας ώρας για τη Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Απρίλη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς. Ακόμα, προχωρά στη διοργάνωση των εξής εκδηλώσεων:

– Την Τρίτη 23 Απρίλη 2013, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΚΛ, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Εργατικό κίνημα – γραμμή ενσωμάτωσης ή ανατροπής – η πείρα της Αργεντινής».

– Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ.

– Την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΛ, προβολή κινηματογραφικών ταινιών.

– Την Πέμπτη 9 Μάη εκδήλωση ενάντια στο φασισμό.

Αποφάσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων

Η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών αποφάσισε την κήρυξη απεργίας την 1η Μάη και με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια μετάθεσης του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 7 Μάη την Τρίτη μετά το Πάσχα. Συνάδελφοι, η κυβέρνηση θέλει την ουσιαστική κατάργηση της Πρωτομαγιάς, σύμβολο της ταξικής πάλης για την εργατιά (…) Για μας η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία».

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργίας, σχεδιάζει σειρά δραστηριοτήτων. Προχωρά σε δίωρες στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια της Αττικής (π.χ. «ΦΙΞ», Ιππόδρομος, επέκταση ΜΕΤΡΟ, ρέμα Εσχατιάς κ.λπ.) όπου θα γίνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις εργαζομένων για το θέμα. Επίσης, στις 27 Απρίλη θα γίνει ευρεία σύσκεψη για τη νεολαία στο Συνδικάτο. Εκδηλώσεις θα γίνουν και σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, με πρωτοβουλία των παραρτημάτων του Συνδικάτου (π.χ. σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Ίλιον, Μενίδι, Πετρούπολη κλπ.).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ).

Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποφάσισε να πραγματοποιήσει εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και γενική συνέλευση, την Τετάρτη 24 Απρίλη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Καλεί τους εργαζόμενους να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες της εργατικής τάξης, διεκδικώντας κλαδική ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και τις σύγχρονες ανάγκες τους και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Χημικές Βιομηχανίες.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης. Με ανακοίνωσή της «καλεί τους εργαζόμενους την Τετάρτη 1η Μάη στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας με το ΠΑΜΕ να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα, να την αξιοποιήσουμε σαν εφαλτήριο δυναμικών αγώνων για την υπεράσπιση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων και για υπογραφή νέων που θα καλύπτουν τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες και δεν θα υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των καπιταλιστών».

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση την 1η Μάη απευθύνει και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού τομέα Νομού Ζακύνθου.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ» αποφάσισε τη συμμετοχή του στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Μ. Τετάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία Αγρινίου στις 10 π.μ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας με απόφαση ΓΣ.

Το Σωματείο Μετάλλου Λάρισας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος Λάρισας.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΑΤ Λάρισας.

Το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind (ΠΑΣΕΤΙΜ).

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας.

Αποφάσεις Συλλόγων Εκπαιδευτικών

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς απευθύνουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ» και Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ». Τους προτρέπουν «να μιλήσουν έγκαιρα σε όλους τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους για την Εργατική Πρωτομαγιά. Για τον αγώνα που απαιτείται από μας, ώστε να γυρίσει ο ήλιος και να φωτίσει το μέλλον της νέας γενιάς».

902

Σε ανάλογα καλέσματα προχωρούν και λαϊκές επιτροπές.

902

 

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s