γερμανική οικονομία: «σημαντική επέκταση» με ρεκόρ φτώχιας…

Σημαντική επέκταση της γερμανικής οικονομίας το χειμώνα προβλέπει η Bundesbank
Δημοσίευση: Δευ, 16/12/2013

Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, η κατασκευή κατοικιών και η ισχυρή καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι μοχλοί επέκτασης της γερμανικής οικονομίας για το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Bundesbank.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας στην έκθεσή της σημειώνει ότι «παρά το ιδιαίτερα μέτριο ξεκίνημα το τελευταίο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-2014»

Το Δεκέμβρη επίσης η Bundesbank αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2014 στο 1,7% από 1,5% που ήταν η πρόβλεψη του Ιούνη.

Γερμανία: Ρεκόρ φτώχειας, ενώ πέφτουν οι πραγματικοί μισθοί
Δημοσίευση: Πέμ, 19/12/2013

Νέο ρεκόρ είναι το 15,2% του ποσοστού φτώχειας που καταγράφηκε στη Γερμανία για το 2012, ενώ οι μισθοί μειώνονται σε πραγματικούς όρους και αποδείχνουν πως η πλέον ισχυρή καπιταλιστική οικονομία στην ΕΕ στα μονοπώλια μοιράζει κέρδη και στο λαό φτώχεια και ανέχεια.

Σύμφωνα με ενώσεις και οργανώσεις που δρουν στους τομείς της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών σε σχετική έκθεση που εκδίδουν κάθε χρόνο αναφέρεται πως η φτώχεια στην Γερμανία αυξάνεται ενώ η ανεργία μειώνεται, γεγονός που «αποδεικνύει την αύξηση της απασχόλησης με χαμηλό μισθό, την μείωση της πλήρους απασχόλησης με κοινωνικές παροχές, την αύξηση της μερικής και της επισφαλούς απασχόλησης τα τελευταία δέκα χρόνια».

Επιπλέον η ίδια έκθεση καταγράφει και την ανισόμετρη ανάπτυξη ανάμεσα στα γερμανικά κρατίδια καθώς το ποσοστό φτώχειας είναι ελάχιστα πάνω από το 11% στα πλούσια νότια κρατίδια Βαυαρία, Βάδη – Βυρτεμβέργη αλλά πάνω από το 20% σε πολλά κρατίδια του βορρά, όπως το Βερολίνο, η Βρέμη, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και Σαξονία – Άνχαλτ.

Επίσης, οι γερμανικοί μισθοί υποχώρησαν στο 3ο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Συνεπώς αν και οι μισθοί αυξήθηκαν 1,3% στο 3ο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ωστόσο η άνοδος των μισθών επισκιάστηκε από τον πληθωρισμό αφού οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,6% στη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, με αποτέλεσμα μια μείωση των μισθών κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους.

*

Βλέποντας χθες στο πόρταλ 902gr την δεύτερη από τις παραπάνω ειδήσεις έψαξα στη μηχανή αναζήτησης για την πρώτη, που η αλήθεια είναι πως όταν την είχα δει, το μυαλό μου είχε πάει ακριβώς στα αντίθετα από όσα περιγράφει, συνηθισμένος «παβλοφικά» στα «δικά μας» και στα όσα ακολουθούν κάθε φορά που ακούμε για χρυσά κουτάλια, λεφτά υπάρχουν κτρ. Ψάχνοντας, λοιπόν, βρήκα κι αυτή την είδηση που συμπληρώνει χρόνο αυτές τις μέρες:

Σχέδιο σκληρής λιτότητας στη Γερμανία
Δημοσίευση: Πέμ, 27/12/2012

Σχέδιο σκληρής λιτότητας για τη Γερμανία φέρεται να προωθεί ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εκτιμήσεις των «σοφών» του υπουργείου Οικονομικών πως η Γερμανία, παρ’ όλο που μέχρι στιγμής κερδίζει από την κρίση, θα επηρεαστεί άμεσα από αυτή. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές στα δημόσια έξοδα και μειώσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, προκειμένου να θωρακίσει τη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι η ισχυροποίηση μιας οικονομίας στον καπιταλισμό, είτε είναι σε φάση ανάκαμψης, είτε σε κρίση, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με μέτρα που πλήττουν το λαό και ωφελούν το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι τα αντεργατικά μέτρα που σήμερα παίρνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εφαρμόστηκαν στη Γερμανία από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, επί κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ.

Το υπενθυμίζει το ίδιο το «Spiegel», γράφοντας ότι «οι Γερμανοί ζουν ένα πικρό «ντε ζα βου». Ήταν μόλις 10 χρόνια πριν που ο Καγκελάριος Σρέντερ έλαβε σκληρά και καθόλου δημοφιλή μέτρα λιτότητας και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές παροχές. Αυτή τη φορά οι περικοπές ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερες».

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το επιτελείο του Β. Σόιμπλε, είναι σύμφωνα με το «Spiegel», η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, η μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες, καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών.

*

Στο ότι και στη Γερμανία «έρχεται η ανάπτυξη» και μαζί της οι χειρότερες για το λαό μέρες, συνηγορεί και το γεγονός του «μεγάλου πολιτικού συνασπισμού» στον οποίο προχώρησε η γερμανική άρχουσα τάξη («χριστιανοδημοκράτες» και «σοσιαλδημοκράτες»), και στον οποίο απ’ ό,τι φαίνεται προσχωρούν σιγά-σιγά και οι «πράσινοι»:

Γερμανία: Και η πράσινη εφεδρεία σε κυβερνητική τροχιά
Δημοσίευση: Πέμ, 19/12/2013

Παράλληλα με τα παζάρια για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, μια νέα παραλλαγή συνδιαχείρισης συμφωνήθηκε μετά από 3 εβδομάδες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους στο κρατίδιο της Έσσης (με 6 εκατομμύρια κατοίκους).

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πρόεδροι των κομμάτων, για να εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Θα μειωθούν μισθοί δημόσιων υπαλλήλων και θα μειωθεί το κρατιδιακό προσωπικό κατά 3.590 θέσεις το χρόνο. Επίσης θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις σε πανεπιστήμια. Το ίδιο ισχύει και για την έρευνα καθώς και για τον τομέα των κατασκευών.

Μετά από τις «μαυροκόκκινες«, τις «κοκκινοπράσινες» και τις «κοκκινοκόκκινες» συμμαχίες, ακόμη μια εφεδρεία του συστήματος ξαναμπαίνει σε λειτουργία για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι Πράσινοι έχουν δώσει επανειλημμένα εξετάσεις με «κορυφαία» τη συγκυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τους σοσιαλδημοκράτες από το 1998 έως το 2005.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι την περίοδο εκείνη πέρασαν καταλυτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις (όπως η Agenda 2010) και η Γερμανία συμμετείχε ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Κόσοβο.

*

Παρ’ όλα αυτά η παροιμιώδης γερμανική μεθοδικότητα δεν κάμπτεται:

Γερμανία: Μεγάλη άσκηση καταστολής πλήθους από το γερμανικό στρατό
Δημοσίευση: Δευ, 25/11/2013

Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις καταστολής πλήθους του Γερμανικού Στρατού πραγματοποιήθηκε στο Μούνστερ της Γερμανίας. Στην άσκηση με την κωδική ονομασία «Obsidia», που ξεκίνησε στις 30 Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτώβρη, συμμετείχαν 3.500 στρατιώτες και 700 οχήματα και ελικόπτερα όλων των κλάδων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σενάριο της άσκησης ήταν το «τυποποιημένο» σενάριο, που έχουν υιοθετήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών -μελών της ΕΕ, περί επέμβασης σε μια πόλη στην οποία έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις. Με τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, ασπίδες, γκλομπ, αλλά και χημικά, οι στρατιωτικές δυνάμεις επιχείρησαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις και να «επαναφέρουν την τάξη».

Επίσημο δόγμα της ΕΕ η επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό των χωρών-μελών

Η πραγματοποίηση της άσκησης του Γερμανικού Στρατού δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε η μοναδική. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σειρά ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο για την καταστολή διαδηλώσεων, όσο και για «αγώνα σε αστικό περιβάλλον». Μάλιστα ο Ελληνικός Στρατός έχει ήδη εφαρμόσει στην πράξη το δόγμα εμπλοκής στρατιωτικών μονάδων κατά διαδηλώσεων. Άλλωστε, ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι σαφής τόσο στο πλαίσιο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Εξάλλου, η υιοθέτηση της Νέας «Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας», η οποία θα προβλέπει τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των κρατών της ΕΕ, θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.

*

Περισσότερα γύρω και από αυτή τη «νέα κοινή πολιτική», εδώ.

*

Σε όσους έφτασαν ως εδώ την ανάγνωση μπορούμε να ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλά, με πίστη σε ό,τι ποθούνε, ευτυχισμένος και δημιουργικός ο καινούργιος χρόνος, με το βλέμμα στραμένο -αναγκαστικά-  εκεί που, όπως φαίνεται, το έχουν στραμένο  και οι «νέες κοινές πολιτικές» γενικώς! «Στης γενιάς μας τα πολυτεχνεία», στην ολόπλευρη κι ολομέτωπη ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας για την πατρίδα και τον κόσμο που μας αξίζει. Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s