Ο «νέος συνασπισμός» πίσω από το αιματοκύλισμα στο Κίεβο

Εδώ ακούσαμε κι απολαύσαμε την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία Τζέφρι Πίατ, όπου οι δυο τους διαλέγουν για την Ουκρανία πρωθυπουργό και συμφωνούν να χρησιμοποιήσουν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για να «κολλήσει» τη φάση. 

Στη σημερινή ανάρτηση απολαύστε παγωμένη την τηλεφωνική συνομιλία της Επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Κάθριν Άστον, κατά την οποία «πληροφορείται» (…) από τον Εσθονό Υπουργό Εξωτερικών Ούρμας Πάετ, το «αρκετά ανησυχητικό» γεγονός, ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν» πως «πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές» οι οποίοι σκότωναν διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο «ήταν κάποιος από το νέο συνασπισμό». 

Δηλαδή από το συνασπισμό «φιλελεύθερων» και νεοναζί, που διόρισαν από κοινού ως «κυβέρνηση της Ουκρανίας», οι ΗΠΑ και η ΕΕ. 

Τους ελεύθερους σκοπευτές του Κίεβου προσέλαβαν οι ηγέτες της Μαϊντάν – διαρροή τηλεφωνικής ηχογράφησης της Ashton της ΕΕ

Οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβόλησαν διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο φέρονται να είχαν προσληφθεί από τους ηγέτες της Μαϊντάν, σύμφωνα με μια τηλεφωνική συνομιλία, η οποία διέρρευσε και εμφανίστηκε online, μεταξύ της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton  και του Εσθονού Υπουργού Εξωτερικών.

«Τώρα γίνεται όλο και πιο ισχυρά αντιληπτό, ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανούκοβιτς, αλλά ήταν κάποιος από το νέο συνασπισμό», δήλωσε ο Urmas Paet κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

«Νομίζω ότι θέλουμε να το διερευνήσουμε. Θέλω να πω, δεν το είχα πιάσει αυτό [I didn’t pick that up], αυτό είναι ενδιαφέρον. Θεέ μου» απάντησε η  Ashton .

Η κλήση έγινε μετά την επίσκεψη του Εσθονού Υπουργού Εξωτερικών Urmas Paet στο Κίεβο, στις 25 Φεβρουαρίου, ύστερα από την κορύφωση των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της ΕΕ και των δυνάμεων ασφαλείας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε επίσης τη συνομιλία του με μια γιατρό που περιέθαλπτε αυτούς που δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές στο Κίεβο. Αυτή είπε ότι διαδηλωτές και αστυνομικοί πυροβολήθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους.

«Και δεύτερον, το οποίο ήταν αρκετά ανησυχητικό, αυτή η ίδια η Όλγα [Bogomolets] είπε επίσης ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές, που σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, ανάμεσά τους αστυνομικοί και άνθρωποι από τους δρόμους, ότι ήταν οι ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές που σκότωναν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές», τόνισε ο Εσθονός ΥΠΕΞ.

Η Ashton αντέδρασε στις πληροφορίες λέγοντας: «Λοιπόν, ναι… αυτό, αυτό είναι τρομερό».

«Και τότε μου έδειξε επίσης μερικές φωτογραφίες, είπε ότι σαν γιατρός μπορεί να πει ότι είναι ο ίδιος γραφικός χαρακτήρας, ο ίδιος τύπος σφαίρες, και είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι τώρα ο νέος συνασπισμός, ότι δεν θέλουν να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Paet.

Η Όλγα Bogomolets ήταν ο κύριος γιατρός της κινητής κλινικής στη Μαϊντάν όταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο έγιναν. Περιέθαλψε σοβαρά τραυματισμένους και βοήθησε να οργανωθεί η μεταφορά τους στις γειτονικές χώρες, που είχαν εκφράσει επιθυμία να περιθάλψουν τα άτομα με σοβαρά τραύματα. Από την αρχή η Όλγα καταλόγισε τους τραυματισμούς και τους θανάτους σε ελεύθερους σκοπευτές. Απέρριψε την θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Ουκρανίας για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις που της προσφέρθηκε από το πραξικοπηματικό καθεστώς.

Ο Εσθονός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το όλο θέμα των ελεύθερων σκοπευτών «ανησυχητικό» και πρόσθεσε «ότι από την πρώτη ήδη στιγμή πλήττει την αξιοπιστία« της νέας ουκρανικής εξουσίας.

Οι συνολικές εντυπώσεις του από όσα είδε κατά τη διάρκεια του μονοήμερου ταξιδιού του στο Κίεβο είναι «λυπηρές», είπε ο Paet κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Τόνισε ότι ο ουκρανικός λαός δεν εμπιστεύεται τους ηγέτες της Μαϊντάν, με όλους τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που δέχτηκαν να ενταχθούν [slated to join] στη νέα κυβέρνηση «να έχουν βρώμικο παρελθόν».

Το αρχείο φέρεται να ανέβηκε στο διαδίκτυο από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πιστούς στον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, οι οποίοι υπέκλεψαν το τηλεφώνημα του Paet και της Ashton.

94 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 900 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ατυνομικών και διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο τον τελευταίο μήνα.

*

Ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής κλήσης, που διέρρευσε, σχετικά με τους ελεύθερους σκοπευτές στο Κίεβο

Ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η καταγραφή της συνομιλίας του με την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι αυθεντική. Ο Urmas Paet δήλωσε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο είχαν προσληφθεί από τους ηγέτες της Μαϊντάν.

Ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών είπε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι μίλησε με την Catherine Ashton την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, αλλά απέφυγε περαιτέρω σχόλια, λέγοντας ότι θα πρέπει «πρώτα να ακούσει την ταινία».

«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός αυτής της υποκλοπής [It’s very disappointing that such surveillance took place altogether]. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συζήτηση αναρτήθηκε [στο διαδίκτυο] σήμερα», τόνισε

«Η συνομιλία μου με την Άστον έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά την επιστροφή μου από το Κίεβο. Εκείνη την ώρα ήμουν ήδη στην Εσθονία», πρόσθεσε ο Paet .

Ο Paet έδωσε επίσης συνέντευξη Τύπου για την ταινία που διέρρευσε την Τετάρτη, λέγοντας ότι τα δραματικά γεγονότα στο Κίεβο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν  άνθρωποι  τη ζωή τους, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ανεξάρτητης έρευνας.

Το Εσθονικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, λέγοντας ότι η καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας   μεταξύ Paet και Ashton, η οποία διέρρευσε, είναι «αυθεντική».

Το τηλεφώνημα έγινε στις 26 Φεβρουαρίου όταν ο Εσθονός ΥΠΕΞ είχε επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον τερματισμό της βίας στους δρόμους του Κίεβου, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Απορρίπτουμε τον ισχυρισμό ότι ο Paet προέβη σε εκτίμηση για ανάμιξη της αντιπολίτευσης στη βία», τονίζεται στη δήλωση, προσθέτοντας ότι ο ΥΠΕΞ παρείχε μόνο μια επισκόπηση των όσων είχε ακούσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Το RT [πρόκειται για την ιστοσελίδα Russia Today – πηγή της ανάρτησης]  ήρθε σε επαφή με την εκπρόσωπο της Ashton, Maja Kocijancic, η οποία είπε «δεν σχολιάζουμε διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών».

Το τηλεφώνημα έγινε μετά την επίσκεψη του Εσθονού Υπουργού Εξωτερικών Urmas Paet στο Κίεβο, στις 25 Φεβρουαρίου, ύστερα από την κορύφωση των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της ΕΕ και των δυνάμεων ασφαλείας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Φέρεται να ανέβηκε στο διαδίκτυο από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πιστούς στον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, οι οποίοι υπέκλεψαν το τηλεφώνημα του Paet και της Ashton.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τώρα γίνεται όλο και πιο ισχυρά αντιληπτό, ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανούκοβιτς, αλλά ήταν κάποιος από το νέο συνασπισμό».

Σύμφωνα με τον Εσθονό ΥΠΕΞ, «όλα τα στοιχεία δείχνουν» ότι «οι ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές» στη Μαϊντάν πυροβολούσαν ανθρώπους και των δύο πλευρών – αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Η Ashton αντέδρασε στις πληροφορίες λέγοντας: «Λοιπόν, ναι … αυτό, αυτό είναι τρομερό», προσθέτοντας ότι το θέμα αξίζει να διερευνηθεί.

94 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 900 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ατυνομικών και διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο τον τελευταίο μήνα.

*

Και μια ιστορία «από τα παλιά», που μου την έφερε στο νου η συνομιλία Άστον – Πάετ:

Τρίτη 17 Ιούλη 2012

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Συνέχεια διώξεων

Η Γενική Εισαγγελία της Λιθουανίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις μαρτυρίες, που ακούστηκαν στη δίκη του Αλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ), από δύο μάρτυρες. Να σημειωθεί πως ο Α. Παλέτσκις καταδικάστηκε τελικά σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Σε βάρος του χρησιμοποιήθηκε η αντικομμουνιστική νομοθεσία αφού δημόσια αμφισβήτησε τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας οι σημερινές αρχές.

Την ίδια νομοθεσία φαίνεται πως η Γενική Εισαγγελία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και σε βάρος των Ντάνγκουολ Ραουγκάλενε και Γιανούτις Λιάκας, που στις μαρτυρίες τους, κατά τη διάρκεια της δίκης του Α. Παλέτσκις, υποστήριξαν πως ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και είδαν πως ενάντια στους διαδηλωτές δεν πυροβόλησαν οι σοβιετικοί στρατιώτες, αλλά προβοκάτορες τοποθετημένοι σε στέγες σπιτιών.

Με τις νέες διώξεις οι αρχές της Λιθουανίας δείχνουν για άλλη μια φορά το μίσος τους σε κάθε υπερασπιστή της ΕΣΣΔ και της ιστορικής αλήθειας.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s