«λαϊκισμός» και «εξτρεμισμός» στο στόμα του Σαμαρά

Τον «λαϊκισμό» και τον «εξτρεμισμό» έκλινε σε όλες τις πτώσεις ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προχθές στο Δουβλίνο:

«Δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», «να κρατήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία, να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό», ήταν κάποιες από τις αποστροφές του λόγου του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στην μεγάλη παράγραφο: «Οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές απειλούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα κερδίσουμε. Η κρίση έκανε την Ευρώπη πιο σοφή και πιο δυνατή. Είμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία, υπάρχουν χώρες σε αποσταθεροποίηση, που όλες κοιτάζουν προς την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ενταχθούν και καμία που να θέλει να αποχωρήσει. Αυτή είναι η απάντησή μας στους λαϊκιστές και στους ευρωσκεπτικιστές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμαράς ορίζει ουσιαστικά ως «άκρο», και τώρα πιο «θετικά» ως «εξτρεμισμό» (που για να μην παίζουμε με τις λέξεις είναι έννοιες ταυτόσημες),  την αντίθεση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στα παραπάνω αποσπάσματα αποκαλεί εξωραϊστικά κι απατηλά «Ευρώπη», «ευρωπαϊκό οικοδόμημα», «ευρωπαϊκή δημοκρατία». Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο είχε σε ομιλία του  υποπέσει στο ίδιο «ατόπημα», λέγοντας τότε ότι «από τη μια πλευρά, έχουμε τη Χρυσή Αυγή και, από την άλλη, μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έξω από το ευρώ. Δεν είναι κάτι το οποίο θα ήταν εποικοδομητικό για την ελληνική υπόθεση…».

Αντιπαρερχόμαστε στα πεταχτά τα περί «λαϊκισμού» και το πόση αξία ή πόση γελοιότητα αποκτούν στο στόμα του ως προχθές «αντιμνημονιακού» Σαμαρά

…Και σκύβουμε με προσοχή στην ευσυνείδητη συμβολή του για την συμπλήρωση του αντιλαϊκού «κεκτημένου» της «ευρωπαϊκής δημοκρατίας» με την ιδεολογική, προς το παρόν, ποινικοποίηση της πολιτικής αντίθεσης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την ένταξή της στην εννοιολογική κατηγορία του «εξτρεμισμού».

Δεν είναι βέβαια εντυπωσιακό, το ότι για τους πολιτικούς υπαλλήλους της εκμεταλλευτικής κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου «εξτρεμισμός» είναι η πολιτική που αμφισβητεί τους μηχανισμούς της διασφάλισής της και της καθυπόταξης των λαών σε αυτήν, η πολιτική που έμπρακτα αποσκοπεί στην αποδέσμευση της εργατικής τάξης και των λαών από τους μηχανισμούς κυριαρχίας των μονοπωλίων σε ρήξη με τον ιμπεριαλισμό και τους οργανισμούς του. Είναι απλώς χαρακτηριστική η έκπτωση, εκ μέρους πολιτικών υπαλλήλων σαν τον Σαμαρά, κι αυτών των στοιχειωδών δημοκρατικών προσχημάτων τους όταν πρόκειται για την προάσπιση κεντρικών συστατικών της ταξικής τους δικτατορίας εφόσον η τελευταία παύει να συγκαλύπτεται επαρκώς από την «δημοκρατική» της βιτρίνα, εφόσον αυτή η «δημοκρατική» πρόσοψη ενδέχεται να μετατραπεί σε απειλή για την διατήρηση της ταξικής δικτατορίας που σκοπό της έχει να συγκαλύπτει.

Κατά τα άλλα, πάει πολύ να επικαλείται ο κ. Σαμαράς την Ουκρανία σαν παράδειγμα υπεράσπισης της «ευρωπαϊκής δημοκρατίας» απέναντι στον «εξτρεμισμό». Μόνο σαν στυγνή ιδεολογική και πολιτική πρόκληση μπορεί να ερμηνευτεί η τέτοια αναφορά στην συντονισμένη δραστηριότητα των φασιστικών, νεοναζιστικών «δυνάμεων κρούσης» και των προβοκατόρικων ΕυρωΕνωσιακών και ΝΑΤΟϊκών μηχανισμών που αιματοκύλισαν το λαό της Ουκρανίας για χάρη της  ωμής επέμβασης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.

Ο λαός έχει την πείρα για να κρίνει από την ίδια του τη ζωή το είδος της «ελπίδας» που του τάζουν οι κάθε είδους απολογητές των ευρωενωσιακών και ιμπεριαλιστικών «μονοδρόμων» και την πείρα του αυτή θα την εκφράσει στις 18 και στις 25 Μαΐου με την «εξτρεμιστική» ψήφο του στο ΚΚΕ, όπως και καθημερινά στους δρόμους της οργανωμένης πάλης για την αποδέσμευση από την ΕΕ κι από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, για τη λαϊκή εξουσία.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s