Οξύνει και πολιτικοποιεί η «κόκα κόλα» τον αντεργατικό της πόλεμο

Ιδιαίτερο πολιτικό δικτατορικό καθεστώς θέλει να επιβάλει η «κόκα κόλα» σε βάρος των εργαζομένων στην επιχείρηση, με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» της «Coca Cola Hellenic» που διανέμει μέσω e-mail στο προσωπικό της σαν «φόρμα», όπου αναγράφονται μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν.

Με το γελοίο πρόσχημα της προστασίας της εταιρίας από κρούσματα δωροδοκίας και χρηματισμού θα πρέπει σύμφωνα με τον «κώδικα», ανάμεσα στα άλλα, να πάρει την έγκριση της εργοδοσίας κάποιος εργαζόμενος της «Coca Cola» για να αναπτύσσει πολιτική δράση και να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα «του εκλέγειν και εκλέγεσθαι», καθώς στην ενότητα «πολιτικές δωρεές και δραστηριότητα», περιλαμβάνεται και το εξής: «Αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους Υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα».

Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα»! Ενώ δεν «διευκρινίζεται» αν η εταιρία περιλαμβάνει στο «δημόσιο αξίωμα» και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, η χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς ως υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του, της κλαδικής ομοσπονδίας, του Εργατικού Κέντρου.

coca-cola-ergodosia

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η παρούσα φόρμα προορίζεται για συμπλήρωση από οποιονδήποτε εργαζόμενο της Coca – Cola HBC AG ή των θυγατρικών της (στο εξής η «Coca – Cola Hellenic») που ζητά την έγκριση από τον Υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα (ή τον αρμόδιο Νομικό σύμβουλο) ή υποχρεούται να ενημερώσει για συγκεκριμένες ενέργειες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Coca – Cola Hellenic (στο εξής ο «Κώδικας») ή σύμφωνα με την Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας και το εγχειρίδιο συμμόρφωσης (στο εξής η «Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας»). Στο τέλος της παρούσας φόρμας αίτησης, επισυνάπτεται ένα απόσπασμα από τον Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει τη λίστα των ζητημάτων που απαιτούν προηγούμενη έγγραφη έγκριση ή ενημέρωση».

*

Δεν είναι αρκετές, λοιπόν, για την «κόκα κόλα» οι δεκάδες απολύσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα παρά την κερδοφορία της, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ,  δεν της είναι αρκετό το σταμάτημα τομέων της παραγωγικής της δραστηριότητας στη χώρα την ίδια στιγμή που επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε άλλες χώρες μέσω εξαγωγών κεφαλαίου, εξαγοράς μετοχικών «πακέτων» κλπ, δεν της είναι αρκετή η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει με μηνύσεις, συλλήψεις, αγωγές για αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος των εργαζομένων που συνεχίζουν τον πολύμηνο απεργιακό, πολύμορφο  αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο τμημάτων της επιχείρησης…

…Τώρα ζητά να «θεσμοθετήσει» για τον εαυτό της και δικαιοδοσία πάνω στην πολιτική δραστηριότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση, δίνοντας βέβαια το «καλό παράδειγμα» σε κάθε εργοδότη που επικαλούμενος την «προστασία του  από κρούσματα δωροδοκίας και χρηματισμού» θα  γυρεύει από τους εργαζόμενους να του παραχωρήσουν το «δικαίωμα» να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει την πολιτική τους δραστηριότητα.

Ανεξάρτητα από το αν αυτή η απόπειρα της «κόκα κόλα» θα έχει αποτέλεσμα ή αυτή τη φορά θα ματαιωθεί χάρη στην αντίσταση και την πάλη του εργατικού κινήματος, κάνει από μόνη της προφανές το είδος του καθεστώτος που επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους, για όλο το λαό και τη νεολαία, η ελευθερία του κεφαλαίου η στηριγμένη στο «απαραβίαστο» της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η οικονομική και πολιτική κυριαρχία των μονοπωλίων που, άλλωστε, από καιρό έχει έρθει σε οριστική αντίθεση με τις ανάγκες ύπαρξης και ανάπτυξης της κοινωνίας. Αντίθεση που όλο και περίσσοτερο θα οξύνεται όσο θα συνεχίζει να διατηρείται και να μεγαλώνει  η αντικειμενική αντίφαση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική της ιδιοποίηση.

***

Γίνεται σήμερα δυο φορές πιο αναγκαία η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργατών στην «κόκα κόλα».  Η αλληλεγγύη με κάθε μορφή που πραγματικά στηρίζει και ενισχύει την πάλη τους, η αλληλεγγύη που καλύτερα από κάθε τρόπο εκφράζεται με την ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων και της πάλης τους παντού.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s