Πίσω από τη θριαμβολογία για τα ψίχουλα του «πρωτογενούς πλεονάσματος»

Το «πρωτογενές πλεόνασμα», το περίσσευμα που απομένει από τα κρατικά έσοδα όταν αφαιρεθούν τα κρατικά έξοδα (χωρίς στα τελευταία να υπολογίζονται οι πληρωμές για τα τοκοχρεολύσια του κρατικού δανεισμού), ήρθε σαν αποτέλεσμα του πετσοκόματος των συντάξεων, του πετσοκόματος των δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, σαν αποτέλεσμα των χαρατσιών και της φοροληστείας που γονατίζει οικονομικά το λαό.

Αλλά πριν κι από αυτόν τον οικονομικό σφαγιασμό του λαού, έχει προηγηθεί το στύψιμό του μες στη διαδικασία της παραγωγής, ο εκμηδενισμένος μισθός και το μεροκάματο που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο καπιταλιστικό κέρδος. Έχει επίσης προηγηθεί η εξαίρεση από τα κρατικά έσοδα αυτού ακριβώς του τεράστιου μέρους του πλούτου που παράγει η κοινωνία και το ιδιοποιούνται μια φούχτα μονοπωλητές του, το οποίο ονομάζεται καπιταλιστικό κέρδος.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και θριαμβολογεί για το γεγονός ότι τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τής επιτράπηκε να διαθέσει σε 1.000.000 φτωχούς (δηλαδή στο 1/4 των ανθρώπων που ζουν στο επίσημο όριο φτώχιας) μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τα συνολικά 2,9 δισεκατομμύρια αυτού του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που αποτελείται από αίμα, ιδρώτα, δάκρυ και στεναγμό των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των λαϊκών οικογενειών.

Πίσω όμως κι από αυτό τον προεκλογικό κυβερνητικό πανηγυρισμό, πίσω από αυτό το χαζοχαρούμενα «χαρμόσυνο» αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, πίσω από αυτή τη διαφήμιση της ελεημοσύνης που πετά στους φτωχούς η ολιγαρχία του πλούτου, κρύβεται ό,τι την ίδια στιγμή θα τους πάρει επιπλέον από όσα τους πήρε ως τώρα, κρύβονται οι αποφάσεις που θα αυξήσουν κι άλλο την φτώχια που ελεείται για να γίνει η ελεήμων πλουτοκρατία ακόμα περισσότερο πλούσια, ακόμα περισσότερο ισχυρή.

***

Σε επιφυλακή παντού!

902gr

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ή δρομολογούν ανατροπές, όπως:

Παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016, που θα διευρύνει την τρύπα στα έσοδα των Ταμείων κατά 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.

Μείωση των τριετιών, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε διά νόμου το 2012, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους. Μάλιστα, το ξήλωμα των τριετιών γίνεται με την επίκληση της προστασίας των μακροχρόνια ανέργων (!), για τους οποίους ομολογούν κυνικά ότι πρέπει να γίνουν φτηνότεροι, αν θέλουν να αναζητήσουν δουλειά, ανταγωνιστικά προς τους νέους εργαζόμενους, που δεν έχουν κατοχυρώσει τριετίες. Κυβέρνηση και τρόικα δρομολογούν ρύθμιση με την οποία η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα προβλέπει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Εχει ήδη αποφασιστεί και πλέον αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή.

Στο τραπέζι παραμένει η αυστηροποίηση του πλαισίου για την κήρυξη απεργίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η νομοθέτηση του «λοκ άουτ» για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν να κάνουν κυρίως με τη «δημοσιονομική προσαρμογή», που υποτίθεται πως είναι ο βασικός στόχος των μνημονίων. Αλλά για αναδιαρθρώσεις στην εργασία. Στόχος τους, να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και η λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος με ανταποδοτικά – ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επιπλέον, η περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχει στόχο να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς, ενώ η απελευθέρωση των απολύσεων υπηρετεί την ανάγκη μεγάλων επιχειρήσεων να προχωρούν ανεμπόδιστα σε εσωτερική αναδιάρθρωση, εξαγορές, λουκέτα και μεταφορά κεφαλαίων σε άλλες δραστηριότητες, με κριτήριο το ποσοστό κέρδους.

Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα που πάρθηκαν στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, δεν είναι «έμπνευση» της τρόικας. Είναι διαχρονική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Σε συνθήκες κρίσης οι απαιτήσεις αυτές εντάθηκαν, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να ανακληθούν στη φάση της ανάκαμψης. Αντίθετα, θα πολλαπλασιαστούν, στο όνομα του να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και να μην ξανακυλήσει τάχα η οικονομία σε κρίση. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όταν για πρώτη φορά «έβαλαν χέρι» στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυτό έγινε με επίκληση του στόχου της ανάπτυξης, να μεγαλώσει η πίτα που… δήθεν θα μοιραζόταν!

Επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι γκιλοτίνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να δοθεί απάντηση και να είναι ακαριαία. Να σημάνει συναγερμός παντού. Να τεθούν σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσει η δράση για την ανασύνταξη του κινήματος. Να το πληρώσουν και στην κάλπη τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, που παρουσιάζουν σαν μονόδρομο την Ευρωένωση των μονοπωλίων, ή καλλιεργούν αυταπάτες ότι η λυκοσυμμαχία μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Με ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες του Μάη.

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 18 Μάρτη 2014

*

Προεκλογικό επίδομα – φερετζές στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Της Κάλι Καρά – 902gr

Από το πολυδιαφημιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε ματώνοντας τον Ελληνικό λαό και τα παιδιά του θα μοιράσει ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως με περηφάνια ανήγγειλε, χωρίς να κοκκινίζει, το «κοινωνικό μέρισμα» των 500 ευρώ σε ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, και στους ένστολους με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ζουν στο όριο της φτώχειας.

Με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα διαβιούν 914.873 οικογένειες, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 26,9%, ενώ ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.795.100 άτομα ή σε 34,6% του συνόλου του πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από την δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών διαβίωσης.

Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που ανακοινώθηκαν για το Δ’ τρίμηνο του 2013, αποδεικνύουν ότι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, με τα όποια μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας, που εξαγγέλλονται ή ήδη εφαρμόζονται, είναι εμπαιγμός για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους και τις οικογένειές τους. Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών.

Τα προεκλογικά ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα, σκοπό έχουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα. Το νέο πακέτο για τα εργασιακά προβλέπει νέα μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η του Ιούλη και επιπλέον 1% μέχρι το 2016). Επίσης από την 1η του Ιούλη θα αφαιρεθεί και 1% από τις εισφορές των εργαζομένων για να χρυσώσουν το χάπι.

Οι νέες εργοδοτικές απαλλαγές θα δημιουργήσουν στα ασφαλιστικά ταμεία ένα κενό περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ένα μέρος αυτών των απαλλαγών θα καλυφθεί από την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος μητρότητας που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ.

Μείωση των μισθών για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και η εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών προτάσεων του ΟΟΣΑ στο γάλα, στα φάρμακα και άλλους τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα άλλο τμήμα των μέτρων μετατέθηκε χρονικά για μετά τις εκλογές, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ομαδικών απολύσεων που θα επανεξεταστεί σε έξι μήνες, με στόχο την κατάργηση της υπογραφής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας όταν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις.

Βαρύ θα είναι το πλήγμα για τους αυτοαπασχολούμενους, αφού το άνοιγμα μιας σειράς κλάδων και τομέων θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας.

Όλα αυτά συμπυκνώνονται στη φράση του πρωθυπουργού που περνάει «στα ψιλά». «Η προσπάθεια συνεχίζεται για πολλές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα στην ελληνική οικονομία που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια για να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία». Δηλαδή μπροστά μας είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα που γίνονται εύληπτα ως «διαρθρωτικές αλλαγές».

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν μπροστά στις κάλπες του Μάη. Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, να καταδικάσουν τα προεκλογικά επιδόματα και τους φερετζέδες για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι «αριστεροί σωτήρες», οι «ελιές» και τα «ποτάμια». Είναι μαζί όλοι αυτοί όταν στηρίζουν την καπιταλιστική ανάκαμψη. Είναι μαζί στην προσπάθεια να δεχτούν οι εργαζόμενοι ότι θα ζήσουν μόνιμα στην ανασφάλεια, με μισθούς πείνας ή αναζητώντας μια εργασία με ημερομηνία λήξης, χωρίς ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Σήμερα χρειάζεται οργάνωση και πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία – Πρόνοια, με σύγχρονα δικαιώματα.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s