Σπουδαία επέτειος για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή!

Σαν σήμερα πριν 66 χρόνια, στις 3 Απριλίου του 1948 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπέγραφε το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο (κατά την πηγή βεβαίως – βεβαίως) τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προφανώς η επέτειος διέφυγε από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, απασχολημένος καθώς είναι από τα έκτακτα θέματα της μπαλτακειάδας.

Έχασε έτσι την ευκαιρία (άιντε τώρα περίμενε ως του χρόνου) να διοργανώσει επετειακές ημερίδες, συμπόσια, ακόμα και διαδηλώσεις και γιατί όχι και παρελάσεις μπροστά από το άγαλμα του Τρούμαν θα έλεγα που με αφορμή την επέτειο του παλιού σχέδιου Μάρσαλ θα έφερναν αγωνιστικά στην ημερήσια διάταξη της πάλης του ΣΥΡΙΖΑ κατά του «συστήματος» το γνωστό αίτημά του για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» το οποίο διεκδικεί, ας πούμε, «παίζοντας με τις αντιθέσεις» μεταξύ ΗΠΑ -ΕΕ, ΕΕ – ΕΚΤ, ΕΚΤ – ΔΝΤ, ΔΝΤ – ΕΕ, Γερμανίας – Γαλλίας, Γαλλίας – Αγγλίας, Γαλλίας – ΗΠΑ, Γερμανίας – ΗΠΑ, ΗΠΑ – Ρωσίας, Ρωσίας – ΕΕ, Βορά – Νότου, Ανατολής – Δύσης κλπ.

Χρειάζεται προφανώς τεράστια επιδεξιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαχειριστεί για το καλό της χώρας αυτές τις τόσο πολύπλοκες αντιθέσεις σε έναν ακόμα πιο πολύπλοκο κόσμο.

Το πρόβλημα όμως της απαιτούμενης επιδεξιότητας είναι μικρότερο από τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην περίπτωση που κάποιος από όλους αυτούς τους ισότιμους συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το αίτημά του δεκτό. Διότι και σε αυτή την περίπτωση το να πηδάς από κατοχή σε κατοχή είναι το ίδιο δύσκολο σαν το να πηδάς από παλούκι σε παλούκι. Εκεί κι αν θα απαιτηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ επιδέξιες ικανότητες διαχείρισης της «νέας κατοχής» την οποία αντιπροσωπεύει το αίτημά του για «νέο σχέδιο Μάρσαλ» κατ’ αναλογία της «παλιάς» αμερικανοκρατούμενης κατοχής που σηματοδοτεί το «παλιό», κι αυτήν πάλι τη «νέα κατοχή» σε συνέχεια της «τροϊκανής κατοχής» την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται  να αντικαταστήσει με τη νέα κατοχή του νέου σχεδίου Μάρσαλ του.

Κατά τα άλλα ας μην ξεχνάμε ότι το παλιό σχέδιο Μάρσαλ (όπως και το άλλο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: να μας χαριστεί κι εμάς η μεταπολεμική στήριξη σαν της Γερμανίας κλπ) αποτελούνταν από οικονομικές και πολιτικές αλυσίδες οι οποίες «προσφέρθηκαν» στη χώρα ύστερα από τις καταστροφές που της προκάλεσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και μια ακόμα (!) κατοχή στη διάρκειά του.

Επομένως ένας ακόμα σκόπελος τον οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πιθανή απάντηση που μπορεί να πάρει το αίτημά του  από όλους αυτούς στους οποίους απευθύνεται:

Βεβαίως, πρόεδρε, αλλά μετά την καταστροφή.

Έτσι γίνεται με αυτά τα «σχέδια Μάρσαλ», η ιστορία «έχει αποδείξει» ότι έρχονται κατόπιν «εορτής», όταν δηλαδή ο σωρός των συντριμίων προσφέρει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στο έργο της ανοικοδόμησης.

Ε, θα πει κανείς, τι πριν τι μετά, σημασία έχει η δικαίωση κι αυτή είναι ο μπούσουλας (καλό;) για τον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι της διαχείρισης όλων αυτών των αντιθέσεων μέχρι την τελική νίκη ας πούμε.

Το παλιό σχέδιο Μάρσαλ πέθανε ζήτω το νέο σχέδιο Μάρσαλ, όλοι ενωμένοι λοιπόν για το νέο σχέδιο Μάρσαλ, χρονιάρα μέρα.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s