Ιράκ – Ουκρανία: Κοινή η αιτία των δεινών / ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για το Ιράκ / ερώτηση του ΚΚΕ για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ιράκ – Ουκρανία: Κοινή η αιτία των δεινών

Το τελευταίο διάστημα, άφθονο ρέει το αίμα σε πολεμικές συγκρούσεις σε δύο περιοχές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια και της χώρας μας: Στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη. Στο Ιράκ και την Ουκρανία, οι λαοί θυσιάζονται στο βωμό γενικότερων ιμπεριαλιστικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, όπου το κοινό χαρακτηριστικό είναι ο έλεγχος των αγορών, της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.

Η κατάσταση στο Ιράκ, με την ανεμπόδιστη, στην ουσία, προέλαση των ακραίων ισλαμιστών, που έχουν φτάσει έξω από τη Βαγδάτη και ελέγχουν μεγάλο τμήμα των κεντροδυτικών περιοχών, εντάσσεται σε μια ευρύτερη αλυσίδα γεγονότων, που έχουν τη ρίζα τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του 2003 και του 2011 με στόχο τη Συρία. Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ήταν η δήθεν «προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικτατορικά ή αυταρχικά καθεστώτα», παραμύθι γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο, από τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» μέχρι την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, τίποτα δεν εμποδίζει ισχυρά καπιταλιστικά κράτη να στηρίζουν δυνάμεις όπως οι ακραίοι ισλαμιστές στην περιοχή της Μ. Ανατολής ή ναζιστικές και ακραία εθνικιστικές δυνάμεις, όπως στην Ουκρανία. Στην περίπτωση του Ιράκ, είναι οι σκοταδιστικές δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) που ενισχύθηκαν από τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΕΕ, αλλά και Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ) για το διαμελισμό της Συρίας και τώρα η δράση τους αξιοποιείται για ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Ετσι, τα επιχειρήματα περί δημοκρατίας και ελευθερίας γελοιοποιούνται και αποκαλύπτονται σαν παραμύθι που δεν πείθει πλέον ούτε τα μικρά παιδιά.

Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετη από αυτό που φαίνεται ως εθνοθρησκευτική σύγκρουση. Με ποια έννοια; Οι ένοπλοι του ΙΚΙΛ είναι κυρίως σουνίτες, όπως και η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία. Σιίτες είναι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αλ Μάλικι, και η κυβέρνηση που έχει αποκλείσει τους σουνίτες, αλλά και το Ιράν, βασικός «παίχτης» στην περιοχή. Υπάρχουν και οι Κούρδοι που έχουν τη δική τους αυτόνομη (αν και όχι πλήρως) κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ. Ομως, το βασικό, το καθοριστικό είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, οι ζώνες επιρροής για τις αστικές τάξεις της περιοχής, ή τμημάτων τους, και τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους τους, οι πηγές και αγωγοί Ενέργειας. Γι’ αυτό και έρχονται ξανά στο προσκήνιο σενάρια τριχοτόμησης του Ιράκ. Τα σενάρια αυτά εμπλέκουν και γειτονικές στο Ιράκ χώρες, όπως η Συρία, η Τουρκία, το Ιράν, αλλά και ο Λίβανος, παρότι δεν συνορεύει. Αυτά τα συμφέροντα αιματοκυλούν τους λαούς.

Και στην Ουκρανία με ιμπεριαλιστική επέμβαση – και ιδιαίτερα εμφανή τη σφήνα των ΗΠΑ – επικράτησαν στο Κίεβο δυνάμεις που με τη στήριξη εθνικιστών και φασιστών συγκρούονται με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των ανατολικών περιοχών, που θεωρούν ότι η νέα κατάσταση θέτει σε κίνδυνο δικαιώματά τους και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία τους. Η σύγκρουση και εδώ έχει εθνοτικά χαρακτηριστικά, στο βάθος της όμως αφορά σύγκρουση τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας σε σχέση με τις διεθνείς συμμαχίες της (ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ ή Ρωσία). Σύγκρουση που διεξάγεται στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης για τον έλεγχο αγορών, των πηγών και δρόμων της Ενέργειας. Ηδη εξάλλου το ταρακούνημα στις ενεργειακές αγορές είναι εμφανές.

Το συμπέρασμα που βγαίνει και από τις δύο περιοχές που φλέγονται και μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε ευρύτερη ανάφλεξη, είναι ότι οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα θα βγαίνουν μόνο χαμένοι όταν μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες, όταν παλεύουν για αλλότρια από τα ταξικά τους συμφέροντα. Ο κοινός εχθρός είναι το κεφάλαιο, το εκμεταλλευτικό σύστημα και ο δικός τους δρόμος η πάλη για την ανατροπή τους και την οικοδόμηση της δικής τους εργατικής – λαϊκής εξουσίας. ριζοσπάστης

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για την κατάσταση στο Ιράκ

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μια και οι εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες από την άλλη δεν μπορούν να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στο λαό του Ιράκ, σημειώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σημειώνει ότι αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, με σκοπό να χειραγωγούν και να τρομοκρατούν το λαό του Ιράκ, ενώ προχωράει το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», το οποίο στηρίζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Βαθαίνει η κρίση και το μακελειό στο Ιράκ, με θύμα το λαό του, που από την ανοιχτή εισβολή των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους, το 2003, μετράει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους μαζί με την καταστροφή μνημείων ενός αρχαίου πολιτισμού, των υποδομών και ολόκληρων πόλεων.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2003 έγινε με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής που ποτέ δεν βρέθηκαν. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, άλλοτε άνθρωπος των ΗΠΑ, εκτελέστηκε, ενώ τον έλεγχο των πετρελαίων ανέλαβαν οι Αμερικανοί και οι πολυεθνικές τους. Η εγκατάσταση φιλικού προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθεστώτος στη Βαγδάτη δεν έλυσε φυσικά κανένα πρόβλημα. Η χώρα «τριχοτομείται», το παλιό «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών οδήγησε σε νέες εντάσεις, θρησκευτικές, φυλετικές, με μοναδικό στόχο το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.

Αποτελεί υποκρισία όσων χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους σήμερα για τις ζωές που συνεχίζουν να χάνονται στο Ιράκ, όταν αποσιωπούν τη συνεχιζόμενη κατοχή από τις ΗΠΑ και τις οδυνηρές συνέπειες για το λαό της χώρας.

Ακόμα και σήμερα παραμένει ιδιωτικός – μισθοφορικός στρατός που ελέγχει μεταξύ άλλων τις πηγές πετρελαίου και τους αγωγούς του. Η δε προσέγγιση του αεροπλανοφόρου «USS G. Bush» στην περιοχή προμηνύει νέα ένταση και πολεμική εμπλοκή. Από κοντά βρίσκεται και ο μακελάρης Βρετανός Tony Blair, που ανοιχτά μιλάει για νέο βομβαρδισμό στόχων στο Ιράκ.

Για την ΕΕΔΥΕ, το φιλειρηνικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα είναι καθαρό πως τα προβλήματα δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που ουσιαστικά τα δημιούργησαν. Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μια και οι εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες από την άλλη δεν μπορούν να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στο λαό του Ιράκ. Αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος με σκοπό να χειραγωγούν και να τρομοκρατούν το λαό του Ιράκ, ενώ προχωράει το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή» το οποίο στηρίζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, προεδρεύοντας στην ΕΕ, έχει ευθύνες για όλα τα παραπάνω, γιατί όχι μόνο δεν εναντιώθηκε ποτέ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά τους στηρίζει, όπως το έπραξε άλλωστε και στην περίπτωση των κυρώσεων εναντίον της Συρίας, του Ιράν και της ανοιχτής επέμβασης της ΕΕ στην Ουκρανία.

Ο μαρτυρικός λαός του Ιράκ έχει συμφέρον να οργανώσει την πάλη του απέναντι σε όλους αυτούς, ξένους και ντόπιους, που τον θέλουν γονατισμένο και αντικείμενο θρησκευτικών και φυλετικών διενέξεων, ώστε να γίνει πραγματικός αφέντης της χώρας του και του πλούτου που παράγει». 902

Ερώτηση του ΚΚΕ για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δημιουργούν γενικότερους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δημιουργούν γενικότερους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Σε νέα πολυεθνική άσκηση, με την κωδική ονομασία «European Air Transport Training 2014», που διεξάγεται το διάστημα 16-27 Ιούνη κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, η χώρα μας συμμετέχει με την Πολεμική Αεροπορία.

Θα συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη «F-16» της 110 Πτέρυγας Μάχης, ένα αεροσκάφος «EBM-145H Erieye» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, τα οποία θα επιχειρούν από τις μητρικές τους μονάδες, έναν αξιωματικό ως παρατηρητή και έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο.

Η άσκηση, που διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, διεξάγεται εντός του FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώνεται με το FIR Συμφερούπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στην ουσία πρόκειται για περιοχές όπου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, για την είσοδο των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία και σε άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με αεροσκάφη «F-16» στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» πάλι εντός του FIR Σόφιας. Συμμετείχαν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα η Βουλγαρία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία. Σε αυτή την περίπτωση ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων της ΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της, μακριά από τον ελλαδικό χώρο.

Επί της ουσίας οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια προετοιμασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια και της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη πολιτική και ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δημιουργούν γενικότερους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά». 902

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s