Συνδικάτο τηλεπικοινωνιών: Τραγικές οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Εμείς οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, έχουμε ζήσει στο πετσί μας την «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών. Ο κλάδος μας είναι αυτός που, πολλά από τα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής, δηλαδή, της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις πριν από την κρίση και εξακολουθούν να εφαρμόζουν μέχρι και σήμερα, πάρθηκαν πιλοτικά. Είμαστε , λοιπόν, σε θέση και έχουμε βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για το τι ακριβώς σημαίνει «απελευθέρωση» και «ανταγωνισμός» και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους «συνδρομητές – καταναλωτές – πελάτες», αλλά κυρίως για την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι στον κλάδο μας υπάρχει πολύ σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία και όσον αφορά τα παραγόμενα προϊόντα και στην τεχνική και οργάνωση της παραγωγής αυτό που στη πραγματικότητα συμβαίνει 20, περίπου, χρόνια μετά την «απελευθέρωση» μέχρι σήμερα είναι:

1. Για τους εργαζόμενους:

– Το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία παραδόθηκε στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στο όνομα της κερδοφορίας. Οι ελαστικές μορφές και η δανεική εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Κατ ́ εκτίμηση το 40% των εργαζομένων στο κλάδο, δουλεύουν με κάθε είδους ελαστική μορφή εργασίας, με ανανεωνόμενες ορισμένου χρόνου και 9ωρα- 12ωρα αντί για 8ωρο.

– Όποιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ίσχυαν στον κλάδο, αφορούν πλέον το 60% των εργαζομένων, ή έχουν λήξει ή λήγουν στο τέλος του 2014. Ακόμα και αν ανανεωθούν, όπως ισχύουν σήμερα, το ύψος του μέσου μισθού, έχει καταβαραθρωθεί.

– Η εξέλιξη της τεχνικής και της οργάνωσης της παραγωγής, αντί να κάνει την ζωή των εργαζομένων πιο εύκολη, αύξησε την εντατικοποίηση στο maximum.

2. Για τους συνδρομητές:

– Ενώ, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, το κόστος παραγωγής τριών προϊόντων (σταθερή, κινητή, TV) είναι απίστευτα πιο μειωμένο, από το παλιό σταθερό τηλέφωνο, εν τούτοις το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό για την εργατική οικογένεια.

– Μέσα στις συνθήκες κρίσης και συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν μειωθεί οι συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και έχει μειωθεί σημαντικά η χρήση τους

3. Για το σύνολο του Ελληνικού λαού:

– Η τεράστια περιουσία που χτίστηκε και πληρώθηκε από τον Ελληνικό λαό, όχι μόνο έχει μετατραπεί σε ιδιοκτησία των μεγάλων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αλλά ταυτόχρονα το αγαθό της επικοινωνίας γίνεται όλο και πιο δυσπρόσιτο για την εργατική τάξη και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

– Τον τελευταίο χρόνο ο ιδιοκτήτης, της, πάλαι ποτέ δημόσιας περιουσίας, Deusche telecom, ξηλώνει το δίκτυο χαλκού και το στέλνει κατευθείαν στη Γερμανία, καθώς ο χαλκός είναι ένα από τα σημαντικά χρηματιστηριακά προϊόντα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» και του «ανταγωνισμού» στον κλάδο μας. Όσοι λένε ότι διαφωνούν για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αλλά συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης και την ΕΕ, το κάνουν μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνουν νερό στο μύλο» των μονοπωλίων. Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος ή το τίμημα, αλλά συνολικά η πλήρης μετατροπή του αγαθού σε εμπόρευμα. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και θα είμαστε μαζί σε έναν αγώνα ενάντια στη συνολική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με οποιαδήποτε μορφή.

πηγή

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s