Ψωμί Παιδεία Ελευθερία ή «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»;

Στην Ελλάδα των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, με τον αριθμό αυτό να τείνει στη μονιμότητα, με επίδομα ανεργίας να δικαιούται μόνο ο ένας στους δέκα ανέργους, είναι φανερό ότι το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»  αφορά μια μεγάλη μάζα του λαϊκού-εργατικού πληθυσμού.

Φυσικά το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην οικονομική ενίσχυση όσων στερούνται τα στοιχείωδη για την επιβίωση, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι μέσα από το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα γίνει καθεστώς η στέρηση, για τους πολλούς η κοινωνία θα μετατραπεί σε φτωχοκομείο,  θα καταδικαστεί η λαϊκή μάζα να φυτοζωεί και να μαραζώνει περιθωριοποιημένη, σε ένα αργό σάπισμα που είναι ταυτόσημο με το σάπισμα του ίδιου του καπιταλισμού.

«Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αντί δουλειά για όλους, αντί μισθό αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών της ζωής, αντί για επίδομα ανεργίας σε όλους μέχρι να βρουν δουλειά, αντί για το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη σύνταξη, στον πολιτισμό, στον ελεύθερο χρόνο.

Είναι πολλά και διαχρονικά τα συνθήματα του λαϊκού κινήματος, απέναντι στα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο μηχανισμός του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»:

Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία

Λε-λε-λευτεριά – Μόρφωση – Ψωμί – Δουλειά

Δουλειά για όλους – Μόρφωση – Υγεία – Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία

Δεν έχει, βέβαια, τίποτα το κοινό με αυτά η θεσμοθέτηση της εγγυημένης εξαθλίωσης, της «ζωής» με 200 ευρώ για τους μόνους, με 300 ευρώ για τα ζευγάρια, με 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, χωρίς άλλα δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, με ματαιωμένη κάθε προοπτική για το μέλλον. «Ζωή» που ισοδυναμεί με έναν μόνιμο αποκλεισμό από κάθε εκδήλωση της ζωής, «ζωή» σαν ευφημισμός του αργού καθημερινού θανάτου, της καθημερινής υλικής και ηθικής φθοράς, του κοινωνικού εκφυλισμού.

Τι τύχη για τους δικαιούχους του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»! Προστατεύονται κουτσά-στραβά από τον θάνατο λόγω ασιτίας για να έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό θάνατό τους, να βιώνουν καθημερινά τον ανθρώπινο χρόνο τους σαν αντίστροφη μέτρηση, να διαπιστώνουν καθημερινά πόσο αυξάνεται το μέγεθος της στέρησης και της απώλειας σε σύγκριση με τη χθεσινή μέρα, να μένουν σπίτι γιατί η μετακίνηση κοστίζει αλλά σύντομα να μην έχουν και σπίτι για να μείνουν, αφού όμως πρώτα έχουν μείνει για καιρό χωρίς ρεύμα και στο τέλος και χωρίς νερό. Να βγαίνουν έξω αποκλεισμένοι από οτιδήποτε προϋποθέτει εμπορευματική κατανάλωση δηλαδή αποκλεισμένοι από τα πάντα. Να μετράνε τις ώρες και τις στιγμές που δεν τρώνε – δεν πίνουν – δεν καπνίζουν σαν ώρες κερδισμένες από τον εξαναγκασμό της κατανάλωσης που γι’ αυτούς το μόνο της νόημα είναι ότι τους φέρνει πιο κοντά στο οικονομικό δηλαδή στο κοινωνικό και βιολογικό μηδέν. Να ξέρουν ότι αν πάρουν ψωμί δε θα μπορούν να πάρουν ένα ζευγάρι παπούτσια για τα παιδιά τους, κι αν τους πάρουν ένα ζευγάρι παπούτσια δε θα τους πάρουν ψωμί. Να μην παντρεύονται, για αυτό το λόγο, και να μην κάνουν παιδιά. Ή να κάνουν παιδιά για το πενηντάρικο που θα τους προστεθεί στο μηνιαίο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Δεν είναι πως είναι λίγα τα λεφτά του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Είναι πως δε θέλουμε «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Θέλουμε δουλειά με μισθό και δικαιώματα, θέλουμε επίδομα ανεργίας όσο δεν έχουμε δουλειά, θέλουμε κοινωνική ασφάλιση, υγεία παιδεία μόρφωση κατοικία ψυχαγωγία διασκέδαση, θέλουμε τη ζωή σαν ηδονή κι όχι σαν πένθος, σαν έπαθλο κι όχι σαν καταδίκη, σαν δημιουργία κι όχι σαν ελεημοσύνη.  Θέλουμε λευτεριά, μόρφωση, δουλειά για όλους, υγεία, κατοικία, ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Θέλουμε και θα πάρουμε όλα αυτά που τη στέρησή τους εγγυάται η καπιταλιστική κοινωνία, που σαπίζει, αθήνα – αθήνα σαπίζω μαζί σου σαπίζεις μαζί μου κι εσύ.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s