Το «όχι» και το «ναι»

nai oxi Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε αριστερά να δείτε το νόημα του «όχι» και δεξιά το νόημα του «ναι». Κοινός παρονομαστής και των δυο (παρόμοιων άλλωστε) νοημάτων η επισφράγιση των όσων ήδη έχουν επιβληθεί με τα ως τώρα μνημόνια που «δεν σχίζονται» γιατί είναι καθεστώς (Βούτσης) και «δεν καταργούνται με ένα νόμο και ένα άρθρο» γιατί αυτό είναι σχήμα λόγου (Κωνσταντοπούλου).

Παρακάτω επίσης, ορισμένα αποσπάσματα από την τελευταία ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup του περασμένου Σαββάτου την οποία και δημοσιοποίησε:

«Κάποιοι ανησυχούν ότι μια ψήφος στο «ναι» θα είναι μια ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας (μιας και θα προτείνουμε ψήφο στο «όχι»), και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούμε να υποσχεθούμε στο Eurogroup ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μια συμφωνία με τους Θεσμούς. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είμαστε αφοσιωμένοι δημοκράτες. Εάν ο λαός μας δώσει καθαρή εντολή για να υπογράψουμε τις προτάσεις των Θεσμών, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πράξουμε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση».

«Συνάδελφοι, η λύση του δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη για όλους, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε. Εάν η κυβέρνησή μας δεχόταν την πρόταση των Θεσμών σήμερα, υποσχόμενη να την περάσει από το Κοινοβούλιο, θα χάναμε στο Κοινοβούλιο με το αποτέλεσμα να έφερνε νέες εκλογές μέσα σε έναν μακρύ μήνα, μετά η καθυστέρηση, η αβεβαιότητα και οι προοπτικές για μια επιτυχή επίλυση θα ήταν πολύ πολύ μηδαμινές. Αλλά ακόμη και εάν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των Θεσμών από το Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε ένα τεράστιο πρόβλημα εφαρμογής. Για να το θέσω απλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πίεσαν για πολιτικές που υπαγορεύθηκαν από τους Θεσμούς δεν μπόρεσαν να πάρουν το λαό με το μέρος τους, το ίδιο θα συνέβαινε και με εμάς».

«Συνάδελφοι, η άρνησή σας για επέκταση του προγράμματος για μερικές εβδομάδες ώστε να δώσουμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να μελετήσει ήσυχα και με ηρεμία την πρόταση των δανειστών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τις δεχθεί (σε αντίθεση με τη δική μας πρόταση) θα πλήξει μόνιμα την αξιοπιστία του Eurogroup ως ενός οργάνου δημοκρατικών αποφάσεων το οποίο αποτελείται από κράτη – μέλη που μοιράζονται όχι μόνο ένα κοινό νόμισμα, αλλά και κοινές αξίες»

Είναι ίσως σκληρό, αλλά πλανώνται πλάνη οικτρή όσοι θεωρήσουν τα παραπάνω λόγια, ακόμη μια φορά, «ελιγμό» της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, κι όχι σαν το πραγματικό περιεχόμενο και σαν την πραγματική επιδίωξη του δημοψηφίσματος, σαν επιβεβαίωση ότι το νόημα του «όχι» και του «ναι» απεικονίζονται στις δυο στήλες του παραπάνω πίνακα και στον κοινό τους παρονομαστή: το «μνημονιακό κεκτημένο».

Σε αυτό το δημοψήφισμα ο λαός είναι υποτίθεται ελεύθερος να επιλέξει μονολεκτικά, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» την απάντηση στο ερώτημα που του βάζουν, ένα «ναι» και ένα «όχι» προορισμένα να οδηγήσουν στον ίδιο αντιλαϊκό μονόδρομο.

Ο λαός θα είναι πραγματικά ελεύθερος όταν επιλέξει ο ίδιος τα δικά του ερωτήματα. Τότε μόνο θα δώσει τις δικές του απαντήσεις. Με δημοψηφίσματα ή χωρίς, και σε κάθε περίπτωση στους δρόμους της συσπείρωσης, της οργάνωσης και της πάλης, από την επόμενη κιόλας μέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Κι αυτός είναι ο δικός του μονόδρομος.

diakhryksh-oxi

[προσθήκη 1/7/2015: Κι όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο γεγονός ότι την ώρα της υποτιθέμενης μάχης του δήθεν «όχι» η κυβέρνηση καταθέτει στους ευρωενωσιακούς «θεσμούς» το αίτημά της για 3ο μνημόνιο…]

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s