«Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση»

Διαβάζω ότι ο Π. Λαφαζάνης, την «ύστατη ώρα», κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι απέναντι σε αυτήν «η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση».

Όντως. Εναλλακτική λύση υπάρχει και μάλιστα άμεσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύνολο ταυτόχρονων μέτρων που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά της. Ενδεικτικά μερικά από αυτά, τα κυριότερα κατά τη γνώμη μου, είναι τα εξής:

1] Άμεσα κρατικοποίηση των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που μόνο αυτές, με τον κύκλο εργασιών τους, καλύπτουν ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών.

2] Άμεσα κρατικοποίηση μεμονωμένων επιχειρήσεων ή και κλάδων, ανεξάρτητα από την κατάταξή τους στην επιχειρηματική κερδοφορία, με κριτήριο τη σημασία τους στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην παραγωγική διαδικασία.

3] Άμεσα κρατικοποίηση και επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων που για τους ιδιοκτήτες τους η λειτουργία τους είναι προς το παρόν  «ασύμφορη» αλλά για τις ανάγκες της κοινωνίας είναι απαραίτητη.

4] Άμεση επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων προκειμένου να αποτραπεί η αντεθνική φυγή τους από τη χώρα.

Τα παραπάνω 4 πατριωτικά μέτρα είναι αναγκαία, εκτός των άλλων, και για το λόγο ότι μια που το νέο εθνικό μας νόμισμα δεν μπορεί να έχει «αντίκρισμα» σε συνάλλαγμα, πολύτιμα μέταλλα, βαρέλια πετρελαίου, βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κλπ, θα πρέπει να έχει αντίκρισμα στον εθνικό παραγωγικό πλούτο, στο παραγωγικό προϊόν του και στην εργασία που το παράγει. «Αντίκρισμα» ικανό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα δεχτούν σφοδρά πλήγματα. Επίσης απαιτείται:

5] Άμεσος κεντρικά – πανεθνικά σχεδιασμένος γενικός αναπροσανατολισμός της συνολικής παραγωγικής διαδικασίας από τον πρωτογενή τομέα ως και τις υπηρεσίες, προκειμένου να διαρθρωθεί σε όλες της τις πλευρές (εργασιακά, περιβαλλοντικά, από την άποψη του προϊόντος και της κατανομής του) στη βάση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών  κι όχι στη βάση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των νόμων της αγοράς κλπ.

6] Άμεσο ξήλωμα από το κράτος των ευρωενωσιακών, ΝΑΤΟϊκών κλπ μηχανισμών.

7] Άμεσος αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής στην κατεύθυνση των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με κάθε λαό, της αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

8] Ολόπλευρη οργάνωση και προετοιμασία του λαού για τον έλεγχο και τη διεύρυνση των κατακτήσεών του, την αποτελεσματική  τους υπεράσπιση από κάθε απόπειρα ακύρωσής τους.

Εναλλακτική λύση λοιπόν, και μάλιστα άμεση, αντικειμενικά υπάρχει. Δεν μένει παρά να συγκροτηθεί το οργανωμένο κοινωνικο-πολιτικό υποκείμενο που θα την φέρει στο προσκήνιο  και θα την πραγματοποιήσει.

Φυσικά, όσο κι αν ο σημερινός πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος  να ψηφίσει και να εφαρμόσει μια συμφωνία την οποία «δεν την πιστεύει», είναι φανερό ότι τα παραπάνω μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από την οργανωμένη δύναμη που πιστεύει σ’ αυτά και είναι γι’ αυτά έτοιμη να κάνει θυσίες. Επομένως για να εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα πρέπει η πίστη σε αυτά και η απόφαση γι’ αυτά να εκφραστεί στο επίπεδο της εξουσίας…

Εχει λοιπόν δίκιο ο Π. Λαφαζάνης ότι «η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση», αλλά το ποια θεωρεί ο ίδιος ως τέτοια είναι δικό του ζήτημα και δική του ευθύνη να το γνωστοποιήσει…

[προσθήκη της ίδιας μέρας:] Και μαζί με τα παραπάνω: 9] μονομερής διαγραφή του χρέους.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s