φωτογραφίες

Γύρω στο 1989, με τα γεγονότα της ανατροπής και της δολοφονίας του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, μια καθημερινή εφημερίδα (το Βήμα ή η Καθημερινή, πια δεν θυμάμαι ποιά) είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα κατάστημα με άδεια ράφια και τον υπάλληλο να κρατά μια στοίβα καρτέλες με αυγά. Σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας: Τα ράφια των μαγαζιών στη Ρουμανία άδειαζαν.

Λίγους μήνες μετά, όταν η κατάσταση στη Ρουμανία είχε «εξομαλυνθεί», η ίδια ή η άλλη εφημερίδα δημοσίευσε την ίδια φωτογραφία. Τώρα σύμφωνα με τη λεζάντα: Τα ράφια των μαγαζιών γέμιζαν.

Αν μια φωτογραφία απεικονίζει απλώς ράφια κι αυγά, το κακό είναι μικρό. Δεν συμβαίνει όμως πάντοτε έτσι:

 

laden-Brzezinski2

Λχ η παραπάνω φωτογραφία έχει αναρτηθει πολλές φορές στο διαδίκτυο (και σε αυτό εδώ το μπλογκ) ως απεικόνιση συνάντησης των Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 1980, κατά την επίσκεψη του πρώτου στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα. .

Με αυτό το «περιεχόμενο» έχει αναρτηθεί και σε άλλη ιστοσελίδα,  όμως στο τελος της συγκεκριμένης ανάρτησης διατυπώνεται μια επιφύλαξη ή επανόρθωση σχετικά με την ταυτότητα του ένστολου της φωτογραφίας, και όπως αναφέρεται, η δημιουργημένη «πεποίθηση» ότι αυτός είναι ο Μπιν Λάντεν προέρχεται από το ότι η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με τη λεζάντα «πρώην φίλοι» σαν εικονογράφηση άρθρου της εντυπης έκδοσης της «Village Voice Newspaper»  που είχε θέμα τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το δεύτερο, όμως, που συμβαίνει είναι ότι η ίδια ιστοσελίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Μπρεζίνσκι στη «Le Nouvel Observateur» το 1998.

Εκεί ο Μπρεζίνσκι επιβεβαιώνει ότι η υποστήριξη από τις ΗΠΑ των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν «εναντίον του φιλοσοβιετικού καθεστώτος» άρχισε σχεδόν έξι μήνες πριν από τη σοβιετική επέμβαση με την επίγνωση ότι αυτή η υποστήριξη θα οδηγούσε, όπως και οδήγησε στη σοβιετική στρατιωτική επέμβαση. Στην ίδια συνέντευξη ο Μπρεζίνσκι, -τρία μόλις χρόνια πριν τους «δίδυμους πύργους», την απαρχή του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν «για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν»-, δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την αμερικανική υποστήριξη στους μουτζαχεντίν, για τον «εξοπλισμό και την εκπαίδευση μελλοντικών τρομοκρατών» σύμφωνα με την ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί:  «ποιο είναι το σπουδαιότερο για την παγκόσμια ιστορία; Οι ταλιμπάν ή η πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας και ο τερματισμός του ψυχρού πολέμου»; Και γιατί τα λεγόμενα περί «διεθνούς κινδύνου που αντιπροσωπεύει ο ισλαμικός φονταμενταλισμός» είναι: «βλακείες».

Μέσα λοιπόν στον γενικό «πόλεμο προπαγάνδας» ή «πόλεμο παραπληροφόρησης», ποια ανάγκη υπάρχει, μετά από αυτά, για μια τουλάχιστον αμφισβητούμενη φωτογραφία, και πώς λειτουργεί μια τέτοια φωτογραφία, που υποτίθεται ότι «αποδεικνύει» όσα ήδη αποδεικνύονται από την ίδια τη συνέντευξη Μπρεζίνσκι, και που κατόπιν εμφανίζεται η ίδια αναπόδεικτη φωτογραφία να τα «διαψεύδει».

Το ίδιο το θέμα αυτής εδώ της ανάρτησης οφείλεται σε αντιπαράθεση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο σχολίων σε φιλικό μπλογκ, και στην οποία αντιπαράθεση ακολουθήθηκε -λίγο πολύ- αυτό το σχήμα: δυο τρεις ουσιώδεις θέσεις αρκεί να ατυχήσουν στη λεζάντα μιας φωτογραφίας που τις «αποδεικνύει», για να θαφτούν μέσα σε έναν τόνο «ανταποδείξεων» όχι κατά των θέσεων αυτών, ή κάθε άλλης που αποτελεί το θέμα της αντιπαράθεσης, αλλά κατά της φωτογραφίας «τους»: Διδακτικό το πάθημα και το μάθημα (θα έπρεπε άλλωστε να είναι αφομοιωμένο ήδη από την εποχή της φωτογραφίας των ρουμανικών αυγών), αποδεκτή (και «μετά ευχαριστιών» θα έλεγα κάτω από άλλες συνθήκες) η ανάδειξη της πιθανής ή βέβαιης αναντιστοιχίας του περιεχομένου των φωτογραφιών «μου» με την πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς η ανάδειξη αυτή στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση δεν ξέφυγε από τον κανόνα που θέλει την απόδειξη μιας πλαστότητας να χρησιμοποιείται σαν βάση για την ανταπόδειξη της πραγματικότητας

Τα ίδια ακριβώς θα μπορούσαν να ειπωθούν και για τη φωτογραφία (εδώ) που «αποδεικνύει» την ανάμιξη των ΗΠΑ στη συγκρότηση του «ισλαμικού κράτους» απεικονίζοντας τη συνάντηση (2013) του Τζον Μακέιν, υποψήφιου προέδρου των ρεπουμπλικάνων το 2008, με στελέχη του λεγόμενου «Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού», ανάμεσα στα οποία στελέχη φέρεται να παρευρίσκεται και ο αμέσως μετέπειτα «χαλίφης» του «Ισλαμικού Κράτους». Υπάρχει στο διαδίκτυο ολόκληρη φιλολογία, συγκρίσεις φωτογραφιών κλπ, για το αν ο εικονιζόμενος είναι πράγματι ο χαλίφης ή είναι κάποιος που μοιάζει στον χαλίφη. Και εν τέλει έρχεται μια φωτογραφία, αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία, είτε με την απόδειξη είτε με τη διάψευσή της, να συγκαλύψει το πραγματικό ουσιαστικό γεγονός που συνίσταται στο εξής:

Ότι η «μηχανή» που άρχισαν να δουλεύουν οι ΗΠΑ από το 1979 στο Αφγανιστάν, δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα. Ότι σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα υποστηρίζει ο Ζμπ. Μπρεζίνσκι στην παραπάνω συνέντευξή του το 1998, καθώς πια και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι αυτά δεν ήταν τουλάχιστον «βλακείες», και σύμφωνα με την σημερινή αφήγηση της αμερικανικής διπλωματίας (βλ. ενδεικτικά τα λεγόμενα της κ. Κλίντον, και πάλι εδώ), η αμερικανική υποστήριξη  με χρήματα, οπλισμό, εκπαίδευση, οργάνωση των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν από το 1979 και για όλη την επόμενη δεκαετία «εναντίον των σοβιετικών»,  άθελά τους είχε σαν αποτέλεσμα την συγκρότηση του κατοπινού μεγάλου «εχθρού» των ΗΠΑ, δηλ. της «Αλ Κάιντα». Ότι στη συνέχεια η αμερικανική – «συμμαχική» εισβολή και κατοχή στο Ιράκ «εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν», άθελά τους είχε σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ και τις γύρω χώρες και τον οργανωτικό της πολλαπλασιασμό. Ότι ξανά, η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη «εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι», είχε άθελά τους σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χάους κατάλληλου για την παραπέρα εξάπλωση και κυριαρχία του «εχθρού» τους με τις παλιές ή με νέες οργανωτικές μορφές. Και τέλος, προς το παρόν βέβαια, η «επιστροφή» ουσιαστικά στις παλιές «αφγανικές» μεθόδους υποστήριξης των «μουτζαχεντίν», αυτή τη φορά στη Συρία «εναντίον του Μπασάρ Άσαντ», είχε και πάλι άθελά τους το αποτέλεσμα της συγκρότησης του «ισλαμικού κράτους» και της εμφάνισης του «εχθρού» των ΗΠΑ με τη μορφή πια της ίδιας της «προσωποποίησης του κακού».

Αυτό που στ’ αλήθεια εκφράζει αυτή η κυρίαρχη σήμερα αφήγηση της αμερικανικής πολιτικής και διπλωματίας, δεν είναι βέβαια κανένα  «λάθος» της στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, και πριν και μετά την «αναγνώριση του λάθους», πρόκειται για την εκ μέρους των ΗΠΑ υλοποίηση της στρατηγικής τους, για την ανάπτυξη όρων ευνοϊκών υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου τους στην εκτυλισσόμενη κούρσα του ιμπεριαλιστικού ξαναμοιράσματος του φυσικού πλούτου και της στρατιωτικής – γεωπολιτικής κυριαρχίας, πάνω στον χάρτη της λεγόμενης «μεγάλης Μέσης Ανατολής».

Κι αν σαν αφετηρία αυτού του ιστορικού κύκλου ξεκαθαρίσματος ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εμφανίζεται η επίθεση στους δίδυμους πύργους του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στις 11-9-2001, αφενός ο συμπτωματικός «συμβολισμός» ανταποκρίνεται σε μια πραγματική στροφή του ενδιαφέροντος πρώτα απ’ όλα των  ΗΠΑ, από την επιδίωξη της κυριαρχίας μέσω του «παγκοσμιοποιημένου ελεύθερου εμπορίου» στην επιδίωξή της με μεθόδους παγκοσμιοποιημένης στρατιωτικοπολιτικής ισχύος.

Ενώ, αφετέρου, το «σχήμα» αυτής της αφετηρίας παραμένει τυπικό: Αν για την επιχείρηση διάλυσης και καταστολής μιας λαϊκής μάζας που διαδηλώνει ενάντια στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική, αρκούν σαν «σύνθημα» μερικές πέτρες στη βιτρίνα μιας τράπεζας λχ,  για την επιχείρηση ανάπτυξης της στρατιωτικής παρουσίας και του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στους λαούς της Ασίας, τους αραβικούς λαούς, τους λαούς της μέσης ανατολής άρκεσε το «σπάσιμο» της «βιτρίνας» του αμερικανικού καπιταλισμού. Και κατά τύχη γύρω από τα «σχήματα» αυτού του είδους περιστρεφόταν και το θέμα της αντιπαράθεσης που πνίγηκε μέσα σε αληθινές και πλαστές φωτογραφίες, και που έδωσε την αφορμή για το θέμα κι αυτής εδώ της ανάρτησης.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s