Φαστ Τρακ #6

Μερικές ειδήσεις.

***

Όσο διαρκούσε η απεργία των εργατών στους ΟΤΑ για το δικαίωμά τους στην εργασία, αυτοί τούς βρίζανε από το πρωί ως το βράδυ, επικαλούνταν το «σύνταγμα», τα «εθνικά συμφέροντα» (η «Αυγή»).

Την επόμενη μέρα η «συνταγματική τάξη» τους και το «έθνος» τους χόρτασαν  με την εργάτρια που πέθανε την ώρα της δουλιάς στο δήμο Ζωγράφου, με τον πολυτραυματία εργάτη του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης που πέθανε τελικά χθες.

Αυτοί κάτι τραύλισαν, κάτι ψελλίσανε και σωπάσανε, μην τυχόν και τους κατηγορήσουν για «αντισυνταγματικούς» και για «αντεθνικώς δρώντες».

***

Ξημέρωσε στην Κολομβία μια μέρα, μετά από πάνω από μισό αιώνα, με το μεγαλύτερο αντάρτικο πλήρως αφοπλισμένο, γεγονός που γιορτάστηκε (!) με συμβολική εκδήλωση.

Στο μεταξύ 1.760 πολιτικοί κρατούμενοι αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC – EP) πραγματοποιούν απεργία πείνας. Με απεργία πείνας συμπαραστέκεται σε αυτούς και ο Χεσούς Σάντριχ από την Γραμματεία της Οργάνωσης (που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στην Αβάνα). Οι απεργοί απαιτούν να εφαρμοστεί άμεσα η αμνηστία για τους 2.577 κρατούμενους αντάρτες, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία ειρήνης, που όμως παρότι έχουν περάσει 6 μήνες δεν έχουν απελευθερωθεί παρά ελάχιστοι αντάρτες. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, όπως της καθηγήτριας Μέγια Αντράδε στην επαρχία Τσοκό, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή και αποτελεί την έβδομη γυναίκα αγωνίστρια που δολοφονείται από τις αρχές της χρονιάς.

*

Δεν παριστάνω τον επαναστάτη του πληκτρολογίου, δεν φαντασιώνομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή την ένοπλη πάλη σε τόπους μακρινούς, δεν είμαι εγώ εκεί, αλλά δεν βρίσκω λόγο να «γιορτάσω» για τον «πλήρη αφοπλισμό».

Ούτε και για την κατάσταση που ανάγκασε τον διαπραγματευτή  της οργάνωσης να μετατραπεί ξαφνικά από διαπραγματευτής σε απεργό πείνας μαζί με ακόμα 1760 πολιτικούς κρατούμενους που περιμένουν την απελευθέρωσή τους μετά την «συμβολική γιορτή».

Ούτε και για την έβδομη δολοφονία γυναίκας αγωνίστριας (χώρια οι άντρες;) από την αρχή της χρονιάς.

***

Οπως προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον περασμένο Σεπτέμβρη, με μερική απασχόληση εργάζονται 604.513 μισθωτοί, ποσοστό 29,1% του συνόλου των μισθωτών, με το μέσο μισθό να είναι μόλις 394,8 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, τρεις στους δέκα μισθωτούς, επιβιώνουν με περίπου 330 ευρώ το μήνα, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις…

…Ο μέσος μισθός συνολικά για τους 2.078.649 μισθωτούς ήταν 940,19 ευρώ μεικτά, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου (περίπου 16%), ο μέσος μισθός για το σύνολο των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται στα 850 ευρώ και αυτά προ φόρων…

…Συγκρίνοντας τον Σεπτέμβρη του 2016 με τον Σεπτέμβρη του 2015, προκύπτει πως, ενώ ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,54%, η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 3,91%, ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,37% (!)…

…Παρά τη γενική αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων μισθωτών, η μέση απασχόληση, δηλαδή οι μέρες ασφάλισης στις κοινές επιχειρήσεις – συγκρίνοντας Σεπτέμβρη του 2015 και του 2016 – υποχωρεί κατά 1,25%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και ο μέσος μισθός κατά 2,71%…

***

Τη σύλληψη δύο στελεχών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, καθώς και την κατάθεση νομοσχεδίου που απαγορεύει τις συναντήσεις εκλεγμένων βουλευτών με εργαζόμενους χωρίς άδεια των αρχών και που στρέφεται κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με Ερώτησή του προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Φ. Μογκερίνι.

*

Στο επόμενο στάδιο ίσως να απαιτηθεί «άδεια των αρχών» και για τις συναντήσεις των βουλευτών γενικά…

Όσο για την ύπατη εκπρόσωπο, μάλλον δεν δάκρυσε από την αδικία. 

***

Πριν από έναν μήνα κι αυτό:

Με τη ζωή τους να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, η Νουριγέ Γκουλμέν που απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο Σελτσούκ και ο Σεμίχ Οζακτσά που αποπέμφθηκε από δάσκαλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζουν για 90ή μέρα απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας όπου βρίσκονται, στο πλαίσιο των αντιδραστικών διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι δύο εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές μετά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες τους ενάντια στις απολύσεις τους, που έγιναν βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης και ενώ είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει πάνω από 100.000 διώξεις, μηνύσεις και απολύσεις εκπαιδευτικών, δημόσιων υπαλλήλων, δικαστών, δικηγόρων και ακαδημαϊκών και δεκάδες χιλιάδες κρατήσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης το οποίο τον περασμένο Απρίλη παρατάθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s