Φαστ Τρακ #7

«Τσίπρας – Συνέπεια!»

Θα μπορούσε να είναι το σύνθημα της τρέχουσας επίσκεψης του Τσίπρα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προς έλκυση «υγιών επιχειρηματικών επενδύσεων» και βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στους αμερικανικούς  ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Διότι 4+ χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επί Ομπάμα, οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα (από τη θέση της τότε «αξιωματικής αντιπολίτευσης») προς τους εκπροσώπους του αμερικανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου έχουν τηρηθεί κατά γράμμα: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του», δεν μετέτρεψε την Ελλάδα σε «μια νέα Βόρεια Κορέα», δεν «διέκοψε τους δεσμούς της με την πολιτισμένη Δύση», δεν «έσχισε τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ». Τέτοια πράγματα τα λέγανε «οι κινδυνολόγοι», τέτοια πράγματα ήταν «κινδυνολογία στα χειρότερα της», και «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, δεν ήθελε τίποτα από αυτά».

Ποιος μίλησε για «αυταπάτες»; Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Τσίπρα, «δεν ήθελε τίποτα από αυτά», και να: δεν έκανε «τίποτα από αυτά». 

Δεν αξίζει λοιπόν η επιβράβευση των ΗΠΑ, επί Τραμπ τώρα, προς τον Τσίπρα τον πρωθυπουργό και προς «τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του», για τη συνέπειά του; Για το γεγονός ότι «δεν ήθελε τίποτα από αυτά» και πράγματι δεν έκανε «τίποτα από αυτά» παρότι μάλιστα αναδείχθηκε στην κυβέρνηση για να κάνει «κάτι» από αυτά;

*

Αλλά και «μέσα πάμε καλά». Διότι φανταστείτε το: Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η δεξιά! 

Το παραδέχονται «όλοι», ακόμα και πολιτικοί χώροι που φαντάζουν (και από ό,τι φαίνεται απλώς «φαντάζουν») άτρωτοι στην καλλιεργούμενη (ήδη μεταπολιτευτικά αλλά και προγενέστερα) «αντιδεξιά» ρητορική: Κάλλιο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ με ΠΑΣΟΚ παρά με ΝΔ, Κάλλιο μνημόνιο με Τσίπρα παρά με Σαμαρά.

Γιατί βλέπετε, αν δεν ξαναψηφίσετε Τσίπρα, μπορεί να έρξει η «δεξιά» και να καταργήσει το «Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης»!

«Βαθύτατα κόκκινη» αυτή η οπτική, εδώ, με αφορμή την παραπληροφόρηση την προερχόμενη από τα διάφορα επικοινωνιακά κέντρα του ρατσιστικού οχετού, «συγκρούεται» με τα παλιοτόμαρα της δεξιάς, τους νεοφιλελέδες ανθρωποφάγους, που ακόμα κι αυτό το «ΚΕΑ» θέλουν να το κόψουν… Αλλά ας μην ανησυχεί τόσο ο συντάκτης, κι ακόμα περισσότερο ας μην ανησυχεί έτσι

Κουβαλώντας λίγο νερό στον μύλο των δεξιών παλιοτόμαρων και νεοφιλελέδων ανθρωποφάγων, πρέπει να «ομολογήσουμε» ότι το «ΚΕΑ» δεν είναι έργο Τσίπρα, αλλά έργο Σαμαρά… Κι ακόμα «βαθύτερα» πρόκειται για εξαγγελία του Σημίτη ως πρωθυπουργού σε ανύποπτο χρόνο… Πρόκειται για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το οποίο «πιλοτικά» ξεκίνησε να εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο «πιλοτικά» παρέλαβε και συνέχισε την εφαρμογή του η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετονομάζοντάς το επί το «αριστερότερο» σε «Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης», και του οποίου η «πιλοτική» εφαρμογή συν τω χρόνω άρχισε να γενικεύεται. 

Σημίτης – Σαμαράς – Τσίπρας: Η «συνέχεια του κράτους» στην στρατηγική τής έως τέλους κατεδάφισης του «κράτους πρόνοιας» και της αντικατάστασής του από το κράτος – πτωχοκομείο, την οποία στρατηγική υλοποιεί το «ελάχιστο εισόδημα» ή «επίδομα αλληλεγγύης», και η οποία στρατηγική δεν κινδυνεύει από τους «νεοφιλελέδες ανθρωποφάγους» γιατί είναι η στρατηγική των νεοφιλελέδων ανθρωποφάγων.

Αλλά κι αν «κινδύνευε», δεν θα υπήρχε «καταλληλότερος» από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για να κόψει και το «ΚΕΑ». «Ακόμα κι αυτό». Λέγε με ΕΚΑΣ. 

Η ανησυχία δεν είναι για το «ΚΕΑ». Η ανησυχία είναι για Λευτεριά Μόρφωση Ψωμί Δουλειά. Τουλάχιστον η «κόκκινη» ανησυχία… Γιατί κατά τα άλλα:

«Και ποιο σύγχρονο κράτος δεν τρέφει τους απόρους του με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο;» (έγραφε ο Μαρξ το… 1850). 

*

Μού έχει τύχει και εμένα να με τσιμπά «αντιδεξιά» μύγα με ευκαιριακές αφορμές λόγω επίδρασης ψυχοδηλωτικών ουσιών όπως η κάναβη.

Αλλά αυτό με έχει οδηγήσει, αφενός, σε μια άμυντική σχέση με τον «αυτοματισμό» των ψυχικών μου εκδηλώσεων και, αφετέρου, σε έναν «σκεπτικισμό», μια «καχυποψία», για να μιλήσω κομψά, απέναντι σε δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, ο οποίος τάζει καναβουριές στο μπαλκόνι έναντι «παραβόλου 150 ευρώ». Σε πλήρη αντίθεση, προφανώς, με τους νεοφιλελέδες ανθρωποφάγους

Μόλις την προηγούμενη μέρα και τα «ταξίματα»  του υπουργού υγείας για την «παραγωγική δραστηριότητα και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδύσεις» (λόγια αντάξια ενός υπουργού υγείας), για την «πρόσβαση των πολιτών στην φαρμακευτική καινοτομία»,  που θα σήμαινε η «παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου»…

Δεν μπορώ να παραλείψω και την «βαθιά κόκκινη» σημειολογία στην εικονογράφηση της πηγής  των δηλώσεων του «αγροτικής ανάπτυξης»: Στην φωτοσοπιά με τον προκαθήμενο υπονοείται μάλλον η έκταση της μεγάλης κοινωνικής (αν όχι εθνικής) συμμαχίας που μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση των δηλώσεων του υπουργού. Και στη διπλανή φωτογραφία προβάλλεται το ελκυστικό λάιφστάιλ που συνδέεται με το κάπνισμα του χασίς.

«23) Κ. Σ.. Φύλακας. Ο αρχιβασανιστής της Γιούρας. Απαίσια εγκληματική μορφή. Ελάχιστοι είναι οι κρατούμενοι στη Γιούρα που δε φάγαν ξύλο απ’ τα χέρια του. δεξί χέρι του Γλάστρα. «Ο Σ… μου», «είναι ο μόνος που αξίζει» έλεγε. Ενώ ήταν φύλακας, ο Γλάστρας τον είχε βάλει αρχιφύλακα στον Ε΄ όρμο. Εκεί οργάνωσε χασισοποτείο με τους λουλάδες κρεμασμένους στους τοίχους, με δυο τρία μπουζούκια, με μπαγλαμάδες κλπ.  Χασισοπότης και κίναιδος ο ίδιος, γεμάτος αφροδίσια νοσήματα. Περιστοιχιζόταν από μια σειρά χασικλήδες και ανήθικους. Όλοι αυτοί ήταν όργανά του. Στη διανομή του συσσιτίου τούς έβαζε σε ξεχωριστή γραμμή για να παίρνουν συσσίτιο περιποιημένο, όλο λάδι, ενώ οι κρατούμενοι παίρναν σκέτο ζεστό νερό. Έκανε παρέα τις νύχτες μαζί τους πίνοντας ούζο και φουμάροντας χασίσι. Κι όταν τους κάπνιζε πήγαιναν και βασάνιζαν τους κρατούμενους μες στις σκηνές τους, χωρίς αιτία. … Ύστερα απ’ τα βασανιστήρια πήγαινε στο χασισοποτείο του, έπαιρνε το μπουζούκι και τραγούδαγε: «θεέ, μεγαλοδύναμε…»

… Ευθύνεται για πολλούς θανάτους από ξύλο κι ακρωτηριασμούς. … Η γλώσσα του δεν άρθρωσε λέξη εκτός από βρισιά και απειλή. Στην κατοχή δούλευε στα λιπάσματα Κερατσινίου. Αργότερα κατατάχθηκε στα τάγματα Κατσαρέα. Ευθύνεται για πολλούς φόνους. Στην εθνοφυλακή ήταν εθνοφύλακας στο Αμύνταιο. Εκεί σκότωσε έναν πολίτη γιατί πληροφορήθηκε ότι ήταν ΕΑΜίτης …»

Το παραπάνω απόσπασμα από την (επικαιρική στα χρόνια της) έκδοση «Γιούρα το θανατονήσι» (έργο γραμμένο από τους εξόριστους της Γιάρου), παρατίθεται ως ακόμα ένα δείγμα του «λάιφστάιλ της κάναβης». Έτσι, για να έχουν οι φανς του είδους μια μικρή ιδέα του κόσμου με τον οποίο «μοιράζονται» την ψυχοδήλωσή τους. Και γιατί, επίσης, χωρίς αυτή την μικρή καταρχήν ιδέα, δεν μένει άλλο από το χάσιμο στα ντουμάνια, όπως το λέει κι ο προκαθήμενος στην πρώτη φωτογραφία, λιβάνια και χασίσια ανάκατα: Μπροστά σε λένε έξυπνο και πίσω παλαβιάρη… 

*

Με το ένα και με το άλλο, με την «ταυτότητα φύλου» χθες, με την «φαρμακευτική κάναβη» και το παράβολο των 150 ευρώ για την «ιδιόχρηση» σήμερα, επικαλύπτεται και η επικαιρότητα που κυοφορεί «άλλα».

«Άλλα» κυοφορεί το – σε εξέλιξη – ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ. «Άλλα» κυοφορεί και το προσεχές κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. 

«Ταυτότητα φύλου» και καναβουριές στο επίκεντρο της κυβερνητικής «επικοινωνιακής» (όσο και πραγματικής)  πολιτικής,  προκειμένου να παρουσιάζεται σαν «εκτός τόπου και χρόνου», σαν «αναχρονισμός», σαν υπόθεση των «συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ», η μαζική κινητοποίηση και η ανάγκη της μαζικής κινητοποίησης για την διεκδίκηση των λαϊκών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των ελευθεριών τις εργατικής τάξης, για την απόκρουση της επερχόμενης επίθεσης στο απεργιακό δικαίωμα: Όπλο των εργατών είναι η απεργία, δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία.

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση των εργαζομένων.

*

Τσίπρας – Συνέπεια!

 

 

 

 

 

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s