Κολομβία: Συνεχίζονται οι δολοφονίες πρώην στελεχών των FARC – ΕΡ. «Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις», λέει η επιτροπή του ΟΗΕ. Εκκλήσεις «προς το κράτος και τις αρχές».

Συνεχίζονται οι δολοφονίες πρώην στελεχών και μελών των FARC – EP (Ένοπλες  Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός), παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούνη 2016 για κατάπαυση του πυρός και έναρξη νέας προσπάθειας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Δύο μέλη του κόμματος στο οποίο έχει μετασχηματιστεί πλέον η οργάνωση, ο Ουίλμαρ Ασπρίγια και ο Άνχελ δε Χεσούς Μοντόγια δολοφονήθηκαν στην Αντιόκια, όπου συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών τον ερχόμενο Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το νόμιμο κόμμα προέκυψε από το συνέδριο των FARC – ΕΡ στα τέλη Αυγούστου 2017, το οποίο κατέληξε στο νέο όνομα, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun – Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας,  που κρατάει το ίδιο ακρωνύμιο FARC.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Κολομβίας ανέφερε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση και δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο προς το παρόν.

Τουλάχιστον 30 πρώην αντάρτες έχουν δολοφονηθεί από ανθρώπους που ελπίζουν να αποσταθεροποιήσουν και να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με το κόμμα. Έξι πρώην αντάρτες δολοφονήθηκαν στην επαρχία Ναρίνιο τον Οκτώβριο.

Η αποστολή επαλήθευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία -η οποία παρέλαβε τα χιλιάδες όπλα των ανταρτών των FARC όταν τα παρέδωσαν- τόνισε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα των Άνδεων.

Στελέχη της FARC έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον του κινδύνου επανάληψης της εκστρατείας μαζικών, στοχευμένων δολοφονιών τη δεκαετία του 1980, όταν πάνω από 5.000 μέλη της οργάνωσης είχαν δολοφονηθεί από ακροδεξιά τάγματα θανάτου ή εκτελεστές συμμοριών που διακινούσαν ναρκωτικά, όταν οι αντάρτες είχαν συνάψει μια πρώτη συμφωνία ειρήνης και είχαν ιδρύσει το πολιτικό κόμμα Πατριωτική Ένωση.

«Καλούμε το κράτος της Κολομβίας και τις αρχές να τοποθετηθούν δημόσια για τις συστηματικές δολοφονίες» και «να λάβουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί μια πολιτική γενοκτονία όπως εκείνη εναντίον της Πατριωτικής Ένωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση της FARC.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters») –

πηγή

 Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s